Sunday , 23 March 2025

Θεσσαλονίκη: Στους… ρυθμούς της Αποκριάς – Σε ποιους δήμους έχουν ανακοινωθεί εκδηλώσεις

Ενόψει της γιορτής της Αποκριάς, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ετοιμασίες για τη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους της Μητροπολιτικής Περιφερειακής Ενότητας. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η επίσημη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 μικρών και μεγάλων μασκαράδων. Το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί να γίνει ένας νέος θεσμός στην πόλη.

Η «Disco» στην πλατεία Αριστοτέλους
Για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετές δεκαετίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων Πολιτισμού, Τουρισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλη Γάκη και Επιχειρηματικότητας Παντελή Καζαντζίδη, προγραμματίζει τις δράσεις για την Αποκριά με στόχο να διασκεδάσουν οι κάτοικοι αλλά και η πόλη να μετατραπεί σε πόλο έλξης για τουρίστες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε η παρέλαση και η συναυλία να γίνουν μια εβδομάδα πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου «κυριαρχούν» άλλοι προορισμοί για το καρναβάλι. Κεντρικό θέμα είναι η «Disco» και στο πλαίσιο όλου του σχεδιασμού αναμένεται να στολιστεί ο άξονας της Αριστοτέλους ακόμη και με ντισκομπάλες, ενώ στην κεντρική πλατεία προγραμματίζεται αποκριάτικη συναυλία με στόχο να σκορπίσει κέφι και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. «Φροντίζουμε να στολίσουμε την πόλη αποκριάτικα και να δώσουμε ένα ξεχωριστό χρώμα» είπε ο κ. Γάκης. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Καζαντζίδης πρόσθεσε «προσπαθούμε για μια μοναδική γιορτή που πολύς κόσμος θα κατέβει στο κέντρο της πόλης για να διασκεδάσει. Ως δήμος ήρθαμε σε επαφή και με τους επιχειρηματίες ζητώντας να συνδράμουν από την πλευρά τους στην επιτυχία των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων».

Στο δήμο Λαγκαδά: Οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στον Σοχό για το Καρναβάλι 2025 «Μέριου» οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου με την παρέλαση των Κουδουνοφόρων. Στοιχείο ενταγμένο στον Εθνικό Kατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού, δεν είναι απλά ένα ακόμη καρναβαλικό δρώμενο, αλλά αξιακό βίωμα για το σύνολο της κοινωνίας των ντόπιων κατοίκων, που ζώνονται τα μεράκια τους, και βηματίζουν στους αρχέγονους ρυθμούς της βαριάς κληρονομιάς, που φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν πιστά στους επίγονους. Το ερχόμενο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 5.30 μ.μ. το απόγευμα εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του ομογενή καλλιτέχνη Στυλιανού Παπαδόπουλου, που εμπνεόμενος απ’ τον τόπο καταγωγής του, στον οποίο επέλεξε να ζει μόνιμα, και τα ευγονικά του δρώμενα, δημιούργησε σειρά έργων με τον τίτλο «ΛΑΒΑρα Γαίας δέλΕΑΡ». Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, η κεντρική πλατεία του Σοχού υποδέχεται παρέα με τους «Κουδουνοφόρους» του Σοχού, «Μπαμπόγερους» και την «Τζαμάλα» του Βερτίσκου, δρώμενα απ’ το Μοναστηράκι Δράμας, και την Σούρβα απ’ τους Γόννους της Λάρισας, «Αράπηδες» από την Νικησιανή και Μωμόγερους από το Κιλκίς. Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ο Σοχός δίνει… ραντεβού με τις παραδόσεις και στην κεντρική πλατεία «υποδέχεται» από τις 11.00 π.μ. έως και το μεσημέρι τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο Λαγκαδά, τον Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο από το Σκουτάρι Σερρών, τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασβεστοχωρίου και τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Σερρών που θα συμπαρασύρουν κατοίκους και επισκέπτες σε ένα αξέχαστο γλέντι συνοδεία των ορχηστρών του Ηλία Δημάνου και των Μαλαμάδων.

Το τριήμερο της Αποκριάς
Το τριήμερο της Αποκριάς ξεκινά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 4.30 μ.μ. με τον παιδικό αποκριάτικο χορό. Την 1η Μαρτίου η «Ρούμπα» ξεκινά στις 6.00 μ.μ. με παραδοσιακούς χορούς από τον Κοινωφελή Σύλλογο «Άγιος Χριστόφορος» Σοχού. Μισή ώρα αργότερα το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι της νύφης (Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού) στο σπίτι του γαμπρού «εν χοροίς κι οργάνοις» διερχόμενο για τα απαραίτητα «αντέτια» και απ’ την Κάτω Αγορά όπου λειτουργεί το παραδοσιακό σπίτι της Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού. Όλοι οι συμμετέχοντες «χαρεύουν» παραδοσιακά, υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων, για να καταλήξουν στις 8.00 μ.μ., στο «Ζαπούς», το άναμμα δηλαδή της καθαρτήριας φωτιάς, στο «Κουμλούκ», την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην κεντρική πλατεία. Την Κυριακή 2 Μαρτίου οι Σύλλογοι Λαγυνών, Κουφαλίων και Αυγής, συνοδεία της «Broza Banda» από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 3.00 μ.μ. «βηματίζουν» στα ηχοχρώματα του Πόντου της Θράκης της Ηπείρου και της Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί η παρωδία γάμου ή όπως είναι γνωστός « Ο Γάμος της Αράπκας» όπου ολόκληρο το χωριό γίνεται μια παρέα στον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Σοχού. Εκεί προετοιμάζει και ντύνει τη νύφη στην οικία Γιάννη Μήττα, συγγενείς και κουμπάροι, ψήνουν, χορεύουν και τραγουδούν, με χάλκινα, ζουρνάδες και νταούλια., για να καταλήξουν στο «ξύρισμα του γαμπρού».

Το «Έθιμο της Συγχωρέσεως»
Την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου οι Κουδουνοφόροι «Μέριου», έχουν την τιμητική τους. Μετά τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Σοχού, της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού και άλλων τοπικών Συλλόγων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινής Σερρών θα παρουσιάσουν 12.00 μ.-13.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ακολουθεί το «Έθιμο της Συγχωρέσεως» που ονομάζεται στην ντοπιολαλιά «Προσταβάνι». Δηλαδή νεότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους γηραιότερους δίνοντάς τους ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι προκειμένου να ζητήσουν συγνώμη κι έτσι να προχωρήσουν στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας. Φέτος για πρώτη φορά, στην παρουσίαση του εθίμου συμμετέχουν οι ωφελούμενοι των Πρότυπων Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΚΔΑΟ ΑμεΑ – ΚΔΗΦ «ΘΑΛΠΩΡΗ». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μοιράζεται φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα δωρεάν, καθώς και ντόπιες πίτες, γλυκές, με ρύζι, γάλα και αυγά, καθώς κατά το τυπικό, οι Σοχινοί το Σάββατο της Τυρινής, την παρασκεύαζαν και την μοίραζαν απαραίτητα σε τρία σπίτια, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών. Στις 3.00 μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση, με καρναβαλιστές κατοίκους και φορείς Συλλογικοτήτων, μαθητών του Σοχού καθώς και των προσκεκλημένων εκπολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και της Δομής ΚΔΑΠ «4everkids Sohos».

Στον Λαγκαδά
Στον Λαγκαδά το «Λαγκαδιανό Καρναβάλι» επιστρέφει φέτος ανανεωμένο, ευφάνταστο και ξεσηκωτικό, με το πρόγραμμα να ξεκινάει από το πρωϊ της Κυριακής 2 Μαρτίου και το συγκρότημα κρουστών “άιΝΤΟς” να αναλαμβάνει την διασκέδαση κατοίκων και επισκεπτών. Η μπάντα του δρόμου θα δώσει το ρυθμό και υπόσχεται να εκτοξεύσει το κέφι, να δώσει ρυθμό και κίνηση, με μια τετράωρη ολοκληρωμένη μουσική παράσταση, βασισμένη σε ρυθμούς από όλο τον κόσμο, αλλά και σε συνθέσεις για κρουστά που έχουν την προσωπική τους σφραγίδα. Στις 4.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά η μεγάλη παρέλαση. Πρωτότυπες στολές, εξαιρετική αισθητική, χρώματα, χιούμορ, σατιρικό πνεύμα, θα μαγνητίσουν τα βλέμματα και θα εκτοξεύσουν τον ενθουσιασμό στη διαδρομή έως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχει προβλέψει δύο χρηματικά βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν στον καλύτερο από αισθητικής άποψης καρναβαλιστή και στο πολυπληθέστερο group.

Στον Ασκό
Στον Ασκό το καρναβάλι 67 χρόνια μετά από την… γέννησή του (το 1958), η οποία προέκυψε ως ανάγκη των κατοίκων του Ασκού για γέλιο, σάτιρα και διασκέδαση, το Καρναβάλι του Ασκού είναι, πλέον, θεσμός. Φέτος έρχεται πιο εντυπωσιακό από ποτέ για να τηρήσει την 67χρονη παράδοση γέλιου, κεφιού και ξεφαντώματος. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Μαρτίου. Με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στο μέλλον, οι κάτοικοι του Ασκού προετοιμάζονται για να προσφέρουν και φέτος στους επισκέπτες τις πιο όμορφες αποκριάτικες στιγμές, και υπόσχονται μοναδικές μεταμφιέσεις, γλέντι, ανεμελιά. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 2 Μαρτίου με την παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους υπόλοιπους δήμους
Κάθε χρόνο οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καταρτίζουν προγράμματα αποκριάτικων εκδηλώσεων (δημοσιοποιούνται οσονούπω) σε συνδυασμό με τα Κούλουμα και το πέταγμα του Χαρταετού της Καθαράς Δευτέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *