Μετά την ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε ήδη το… κυνήγι αναζήτησης της φοιτητικής στέγης για τους μελλοντικούς φοιτητές. Η μεγάλη ζήτηση μικρών στούντιο και ο μικρός αριθμός ακινήτων καθιστά το κυνήγι… δύσκολο και σε μερικές περιπτώσεις απογοητευτικό. Αιτία τα υπέρογκα ποσά ενοικίου αλλά και το γεγονός ότι τα ακίνητα είναι ελάχιστα. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Τζάρος «μετά την ανακοίνωση των βάσεων έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι όσο προχωράμε προς το Φθινόπωρο τα πράγματα για την αναζήτηση της φοιτητικής στέγης θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Μετά τα μέσα Αυγούστου και στο τέλος του μήνα θα γίνεται χαμός. Αρκετοί γονείς και φοιτητές ήδη έχουν απευθυνθεί στο γραφείο μας για την αναζήτηση ακινήτου».
Επιπλωμένο από 600 ευρώ
Την τελευταία τριετία οι τιμές είναι ανεβασμένες σε σημείο που δεν θεωρείται λογικό για το εισόδημα του μέσου Έλληνα. «Πλέον διαμέρισμα σε οικονομική τιμή ο φοιτητής δεν θα βρει», διευκρινίζει ο κ. Τζάρος. Και προσθέτει «μιλάω για τις περιοχές στις οποίες παραδοσιακά πηγαίνουν φοιτητές, δηλαδή στο κέντρο πάνω από την Εγνατία, στο κομμάτι που είναι στο ανατολικό ξεκίνημα στη λεωφόρο Στρατού, στην Τούμπα. Σ’ αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει κάτι σε λογική τιμή. Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα -αν δεν είναι επιπλωμένο -το ενοίκιο είναι στα 500-550 ευρώ ανάλογα και με την κατάστασή του βέβαια. Μιλάμε για σπίτια που πρέπει να είναι ανακαινισμένα, με ασανσέρ. Αν βέβαια το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο η τιμή του ανέρχεται στα 600 ευρώ. Τις τιμές τις διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Επειδή έχουμε υψηλή ζήτηση σε κάθε τέτοια περίοδο, και το ξέρουν όλοι οι ιδιοκτήτες, λογικά ανεβαίνουν οι τιμές. Αν θα έμενε ένα διαμέρισμα ξενοίκιαστο όταν θα τελείωνε ο Οκτώβριος -θεωρητικά πάντα -θα ήταν χαμηλότερη και η τιμή».
Πιο οικονομικά στα δυτικά – Λύση η συγκατοίκηση
Αν και οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν στέγη κοντά στα πανεπιστήμια «τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν», αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Θεσσαλονίκης. Και εξηγεί, «κάποιοι φοιτητές άρχισαν να βλέπουν διαμερίσματα στις πιο δυτικές περιοχές της πόλης, από όπου μ’ ένα αστικό λεωφορείο μπορούν να φτάσουν στο πανεπιστήμιο. Αναζητούν διαμερίσματα στην περιοχή της Ξηροκρήνης, στους Αμπελόκηπους όπου σε αυτές τις περιοχές τα ενοίκια είναι στα 100 – 150 ευρώ χαμηλότερα». Δηλαδή εκεί οι τιμές κυμαίνονται από 350-400 ευρώ». Μία… λύση της εποχής που εφαρμόζεται τελευταία είναι η συγκατοίκηση. Αρκετά παιδιά μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο ενοίκιο των ακινήτων αποφασίζουν να μοιραστούν με συμφοιτητές τους τα έξοδα στέγης και συγκατοίκησης.