«Το σύνδρομο Ραπουνζέλ εμφανίζεται κυρίως σε μικρές ηλικίες αλλά και σε μεγαλύτερες», λέει στο thesseconomy.gr ο γιατρός, γενικός χειρουργός Θεόδωρος Μπρέντας» και εξηγεί ότι «το συγκεκριμένο άτομο έχει την τάση να τρώει οτιδήποτε έχει σχέση με τρίχες, με ίνες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα αυτά να μαζεύονται στο στομάχι. Συνήθως δεν υπάρχει πέψη σε αυτά. Δεν μπορούν τα πεπτικά υγρά του στομάχου να τα λιώσουν, ας το πούμε έτσι απλά, και με τον καιρό αν αυτό γίνεται συχνά μαζεύονται μέχρι το σημείο να κάνουν μια στέρεη μπάλα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει είτε προχωρώντας προς το δωδεκαδάκτυλο για να βγει από το έντερο ή να βγει ανάποδα, με συνέπεια κάποια στιγμή το στομάχι του παιδιού συνήθως- αλλά και σε ενήλικες καμιά φορά συμβαίνει, ειδικά οι ενήλικες που έχουν νευρολογικά προβλήματα και ψυχιατρικά- να γεμίσει με αυτή τη μάζα από τρίχες κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμπαρασύρει. Έτσι αρχίζει λόγω της διόγκωσης να έχει πόνο στο στομάχι κι από κει και πέρα καταλήγει σε κάποιο γιατρό και με εξετάσεις μπορεί να βρεθεί τί είναι».
Η τριχοτιλλομανία
Το ίδιο το σύνδρομο πολλές φορές συνδέεται και με την τριχοτιλλομανία. Δηλαδή πολλές κοπέλες έχουν την τάση να πειράζουν τα μαλλιά τους κάνοντάς τα κορδελάκια συνέχεια με το χέρι τους με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτά τους κροτάφους και τις πλαϊνές περιοχές της κεφαλής και πολλές φορές αυτές τις τρίχες τις τρώνε. Έτσι έχουμε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη προσοχή
Αφορμή για να «δει» το φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο σύνδρομο ήταν η περίπτωση της 14χρονης στη Θεσσαλονίκη από το στομάχι της οποίας οι γιατροί αφαίρεσαν 700 γραμμάρια τρίχες. Ο γιατρός κ. Μπρέντας συνιστά την «προσοχή στους γονείς, αν βλέπουν τα παιδιά τους ότι πειράζουν τα μαλλιά τους ή βλέπουν καμιά φορά παραπάνω τρίχες ή στο μαξιλάρι ή στο κρεβάτι. Ας ελέγξουν αν υπάρχει αυτό το σύνδρομο. Είναι βέβαια σπάνιο, δεν είναι συχνό. Είναι πάρα πολύ σπάνιο κι είναι δύσκολο να το καταλάβουν και οι γονείς ακόμα». Και όπως επισημαίνει «θεραπεύεται είτε με εγχείριση ανοιχτή οπότε πρέπει να αφαιρεθεί αυτή η μάζα από τον στόμαχο ή διαφορετικά αν είναι μικρής ποσότητας μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά, ανάλογα με το μέγεθος», διευκρινίζει ο γενικός χειρουργός κ. Μπρέντας.