Wednesday , 18 June 2025

Θεσσαλονίκη: Τί λένε ψυχοθεραπεύτρια και ο πρόεδρος της Ένωσης γονέων για το… τρεντ της εποχής – Πέντε μαθητές τραυματίες μέσα σε σχολείο της πόλης

Ένα… τρεντ που ξεκίνησε σαν πλάκα κι έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στο χώρο των εφήβων. «Πολύ συχνά στην εφηβεία οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν υποκατάστατα σε ομάδες συνομηλίκων, ψάχνουν δηλαδή να βρουν πού ανήκουν. Αυτό που βλέπουμε τώρα στο… τρεντ βίας πρέπει να δούμε τί λείπει. Μπορεί να λείπει η επικοινωνία με την οικογένεια, η επικοινωνία με το σχολείο» επισημαίνει στο thesseconomy.gr η οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτης της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Αιμιλία Αξιωτίδου.

Το επεισόδιο
Όλα έγιναν στο 1ο Γυμνάσιο του Ευόσμου το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (14/5). Οι μαθητές άλλου σχολείου μπήκαν στις αίθουσες την ώρα του μαθήματος και πέταξαν αυγά και μπουγέλα ενώ κάποιοι επιτέθηκαν στους μαθητές του σχολείου, που πήγαν να τους εμποδίσουν, τραυματίζοντας ελαφρά πέντε από αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος από τους επιτιθέμενους μαθητές είχε και ρόπαλο. Όπως μαρτυρούν οι μαθητές και των δύο σχολείων το νέο… τρεντ εδώ και δύο βδομάδες είναι οι επιθέσεις σε σχολεία με μπουγέλα και αυγά.

Οι… ρίζες και οι αιτίες
Όπως εξήγησε η κυρία Αιμιλία Αξιωτίδου «μιλάμε για ένα ευρύτερο φαινόμενο που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και τις κοινωνίες στο εξωτερικό. Δηλαδή έχουμε αυτή την άνοδο της βίαιης συμπεριφοράς ανάμεσα στους εφήβους. Η εφηβεία είναι μια πολλή ιδιαίτερη αναπτυξιακή φάση. Στην εφηβεία οι νέοι έχουν αυτή την ανάγκη του να ανήκουν σε μια ομάδα. Έχουν την ανάγκη να σχηματιστεί μια ταυτότητα του ποιοι είναι. Αυτά είναι θεμελιώδη στη διάρκεια της εφηβείας. Επειδή οι εποχές που ζούμε δεν ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες των εφήβων μέσα σ’ ενα ασφαλές πλαίσιο, δηλαδή δεν υπάρχει δηλαδή ασφαλές πλαίσιο ούτε στην οικογένεια ούτε στο σχολείο, γι’ αυτό οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν υποκατάστατα σε ομάδες συνομηλίκων, ψάχνουν δηλαδή να βρουν πού θ’ ανήκουν. Κι επειδή συχνά αυτές οι ομάδες, το είδαμε και με τους οπαδούς, έχουν ακραίες ή παραβατικές συμπεριφορές εντάσσονται εκει πέρα.Εδώ όμως πρέπει να δούμε τί λείπει. Μπορεί να λείπει η επικοινωνία με την οικογένεια, η επικοινωνία με το σχολείο». Κι όπως υπογραμμίζει με έμφαση σε αυτές τις περιπτώσεις «θα πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση όχι τιμωρία των παιδιών αυτών. Η τιμωρία δεν θα βοηθήσει, απλά θα καταστείλει. Όσο όμως καταστέλουμε μια κατάσταση τόσο δημιουργούμε την αντίδραση. Είναι σημαντικό η οικογένεια, το σχολείο όλη η κοινότητα να μπορούμε να ξανασυνδεθούμε με τα παιδιά μας με τους εφήβους όχι με το να τα φοβίζουμε ή να κάνουμε να νιώθουν ένοχοι αλλά να είμαστε παρόντες» συμβουλεύει η κυρία Αξιωτίδου.

Οι κίνδυνοι
«Επίσης πολύ συχνά στην εφηβεία αυτό που βλέπουμε τώρα το… τρεντ βίας μπορεί από πίσω να κρύβει την προβολή των παιδιών, ότι έτσι δηλαδή θα είμαστε ήρωες. Μ’ έναν στρεβλό τρόπο» διευκρινίζει η ψυχοθεραπεύτρια. Και προσθέτει «θέλουν με αυτόν τον τρόπο ν’ αποκτήσουν ένα κύρος. Επίσης με κάποιο τρόπο ενδεχομένως να μας προκαλούν για να τα δούμε. Να γίνουν ορατά αυτά τα παιδιά, έστω και μέσα από βίαιες ή επικίνδυνες πράξεις. Αυτό που μπορώ να πω εγώ ως ψυχοθεραπεύτρια κι ως οικογενειακή συστημική θεραπεύτρια είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι του ενός. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το πρόβλημα μέσα από τις σχέσεις των μελών των συστημάτων. Πολύ συχνά δηλαδή τέτοιες συμπεριφορές των παιδιών δείχνουν ότι υπάρχει ένας βαθύς εσωτερικός πόνος, ότι υπάρχει απορρύθμιση στις σχέσεις των παιδιών με τον εαυτό τους πρώτα απ’ όλα και μετά με τουςγονείς τους. Άλλο ένα σημείο που πάσχουμε είναι ότι δεν έχουμε ως κοινωνία κατάλληλους χώρους είτε κυριολεκτικούς είτε συμβολικούς για να υπάρχει δημιουργική έκφραση αυτών των αναγκών που έχουν οι έφηβοι. Πάσχουμε σε αυτό το σημείο», τονίζει με νόημα.

«Διαδικτυακά ραντεβού»
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου «Αριστοτέλης» Απόστολος Ελευθερίου «είναι ένα τρεντ που ξεκίνησε μ’ ένα μπουγέλωμα και για πλάκα εντός των ορίων ενός σχολείου. Αυτό πιθανολογούμε κι εμείς. Ότι τα παιδιά το… απλώνουν προς τα έξω και κάποιοι μαθητές, μια μειονότητα αυτών των μαθητών, κάνει αυτή την επίθεση στ’ άλλα σχολεία. Περίπου 15-20 εξωσχολικοί ανήλικοι στην πλειοψηφία τους με καταδρομική κυριολεκτικά επίθεση μπήκαν αρχικά μέσα στην αυλή και στη συνέχεια μπήκαν και μέσα στις τάξεις. Πλέον κλείνονται ραντεβού διαδικτυακά, οργανώνονται διαδικτυακά τα παιδιά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα μορφή προβλήματος με δραστικά μέτρα και πράξεις. Αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι σαν γονείς να κάνουμε είναι να είμαστε τόσο κοντά στα παιδιά μας όσο ποτέ. Να μιλάμε και να μας μιλούν. Να παρακολουθούμε τις συνδέσεις τους στο διαδίκτυο είτε με εφαρμογές είτε και διά ζώσης. Θα πρέπει να κερδίσουμε πάνω απ’ όλα την εμπιστοσύνη των παιδιών μας. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τα παρακολουθούμε αλλά ότι προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε. Εμείς αυτή τη στιγμή περιφρουρούμε το σχολείο έτσι ώστε να μην ξανάρθουν γιατί υπήρξαν τέτοια μηνύματα, ότι θα εμφανιστεί πάλι μια ομάδα και θα δημιουργήσει προβλήματα» λέει προβληματισμένος ο κ. Ελευθερίου.

Αναστάτωση σε μαθητές και γονείς
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παιδί με σπασμένα πλευρά. Πήγε απλά στο σχολείο να μάθει γράμματα και δεν γύρισε στο σπίτι του αλλά νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.Από τους 5 τραυματισμένους το ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρότερα» είπε ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Γονέων. «Τα παιδιά είναι αναστατωμένα στο γυμνάσιο όπου έγινε το περιστατικό. Αλλά και γενικότερα στην περιοχή. Θα πρέπει γονείς και παιδιά να νιώσουν το αίσθημα της ασφάλειας. Θα πρέπει η παρουσία της αστυνομίας να ενταθεί έξω από τα σχολεία ειδικά αυτή την περίοδο που ξεκινούν και οι εξετάσεις και τα σχολεία θα έχουν ανοιχτές πόρτες γιατί το πρόγραμμα των εξετάσεων δεν είναι συνεχόμενο και θα μπαινοβγαίνουν οι μαθητές. Δεχόμαστε όλοι ότι είναι έφηβοι, δεχόμαστε ότι η εφηβεία έχει προεκτάσεις που δεν είναι ίδιες για όλα τα παιδιά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η τεχνογνωσία, οι επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν και να μηδενίσουν τέτοια φαινόμενα» προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου «Αριστοτέλης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *