Σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα και υπό βροχή πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Δέντρο της Μνήμης» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα, στο «Πάρκο των Ψυχών» όπως έχει προταθεί να μετονομαστεί ο «Κήπος του Απογευματινού Ήλιου», στη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Παρά τον βροχερό καιρό, στην περιοχή συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι των θυμάτων και Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. «Προσπάθησα να φέρω τον εαυτό μου στη θέση σας, τη θέση των συγγενών. Δεν άντεξα ούτε ένα λεπτό» είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων «θέλω να σας πω το εξής: Ο αγώνας που δίνετε για δικαίωση είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, αγώνας που οφείλει να μας αφορά όλους. Το ‘Δέντρο της Μνήμης’ που ριζώνει από σήμερα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με τα πεσμένα από τα κλαδιά πουλιά, θα υπενθυμίζει στο διηνεκές τον αναιτιολόγητο, εξοργιστικό χαμό των ανθρώπων αυτών αλλά και την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.είναι υποχρέωσή μας, η προσπάθεια που εσείς οι συγγενείς ξεκινήσατε, να μάθουμε την αλήθεια, να συνεχιστεί δυναμικά. Το μνημείο μας θυμίζει την υποχρέωση να μάθουμε τί έγινε εκείνο το βράδυ» . Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τους παραβρισκόμενους ν’ αφήνουν λουλούδια στο μνημείο.
Στιγμές συγκίνησης
Συγκλόνισε με την ομιλία της η Αλεξάνδρα Ταχμαζίδου, αδερφή της Σοφίας – Ειρήνης που χάθηκε στα Τέμπη σε ηλικία 31 ετών. «Είμαστε όλοι εδώ και ζητούμε δικαιοσύνη για αυτές τις ψυχές, για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους ενόχους», τόνισε. «Είμαστε όλοι μπροστά σας, γονείς, συγγενείς, και γινόμαστε ένα μαζί σας για τη δικαίωση αυτών των ψυχών που χάθηκαν εκείνη τη φονική ημέρα. Είμαστε όλοι εδώ άχρωμοι, χωρίς πολιτικούς και συμφεροντολογικούς σκοπούς. Άλλωστε, γνωρίζουμε πλέον όλοι σε ποιους κακόψυχους και υποχθόνιους, χωρίς ήθος, ίχνος ηθικής και ενσυναίσθησης βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Και μας αφορά όλους για να μην θρηνήσουμε, για να μην βιώσει άλλο σπίτι αυτόν τον πόνο. Είμαστε εδώ για το μέλλον των δικών μας, των παιδιών που έχουμε και των παιδιών που θα αποκτήσουμε. Για να ζούμε με ασφάλεια, με σωστές υποδομές, με ασφαλή μέσα μεταφοράς, με παιδεία και υγεία για όλους τους πολίτες της χώρας. Για να ζούμε στην Ελλάδα που αγαπάμε, κάνοντας όνειρα, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν. Για το ήθος και την αξιοπρέπεια που μας αρμόζει. Για το κράτος δικαίου που αξίζουμε. Είμαστε εδώ ζητώντας τα αυτονόητα για τους αδικοχαμένους ανθρώπους μας, για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Για την αλήθεια που πάντα στο τέλος φωτίζει και αποκαλύπτεται. Για να έχουμε επιτέλους οξυγόνο», τόνισε η Αλεξάνδρα Ταχματζίδου, η οποία εξέφρασε την ευχή «το μνημείο αυτό να είναι το τελευταίο που κατασκευάζεται στη μνήμη ανθρώπινων αδικοχαμένων ψυχών». Ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες, τον δήμο και τον κόσμο για τη συμπαράσταση και τη στήριξη στον αγώνα των συγγενών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να είναι 57 οι νεκροί που φύγανε, αλλά αποκτήσανε σίγουρα 10 εκατομμύρια συγγενείς».
Οι δημιουργοί του γλυπτού
Το γλυπτό δημιουργήθηκε από τον σιδηρουργό Γιάννη Σαντεξή και την εικαστικό Μαρία Μανδάκη, μετά από συμφωνία με τον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών. Αποτελείται από μαρμάρινο ασύμμετρο βράχο συνολικών διαστάσεων μήκους 1,80 μ., πλάτους 1,80 μ. και ύψους 1,00 μ. ως βάση και επάνω σε αυτόν στηρίζεται ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων με διάμετρο ανοίγματος κλαδιών περίπου 3,20 μ. Στις ρίζες του είναι πεσμένα τα 57 πουλιά, πάνω στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων. Πρόκειται για το «δίδυμο έργο», καθώς ίδιο ακριβώς έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα, αλλά σε αυτό τα πουλιά βρίσκονται στα κλαδιά και όχι στις ρίζες του δέντρου, συμβολικά, καθώς από την Αθήνα ξεκίνησε το ταξίδι με προορισμό της Θεσσαλονίκη. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείο στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο 1 Μαρτίου. «’Το Δένδρο της Μνήμης’ είναι ο τραγικός επίλογος του δίδυμου δένδρου που ένωσε δύο πόλεις. Με αρχή και χωρίς τέλος. Θα είναι ένα σημείο στοχασμού, ενδοσκόπησης και αναθεώρησης» είπε η εικαστικός Μαρία Μανδάκη. Ο σιδηρουργός που κατασκεύασε το μνημείο Γιάννης Σαντεξής όπως είπε επισκέφτηκε το σημείο του δυστυχήματος κρατώντας 57 λευκά τριαντάφυλλα ένα στη μνήμη κάθε θύματος. Κάτι αντίστοιχο έκανε σήμερα αφήνοντας ένα λουλούδι για κάθε αδικοχαμένο θύμα. «Είχα πολύ καιρό να δω ανθρώπους με ενσυναίσθητη που ζήτησαν να κάνουμε κάτι», ανέφερε μιλώντας για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.