Saturday , 2 November 2024

Θεσσαλονίκη: 28 ξενοίκιαστα μαγαζιά στην οδό Μητροπόλεως -Δεκάδες στο κέντρο της πόλης – Τί συμβαίνει

Αφίσες με την επιγραφή «ενοικιάζεται», κρυμμένες τζαμαρίες από γκράφιτι και σκόνη είναι η εικόνα που βλέπει όποιος περπατά σε δρόμους στην… καρδιά της Θεσσαλονίκης. Καταστήματα που παραμένουν κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Τα υψηλά ενοίκια αλλά και τα μεγάλα λειτουργικά κόστη κάνουν ασύμφορη την ενοικίαση των καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μητροπόλεως: Εικόνα «ερήμωσης»
Η οδός Μητροπόλεως ένας από τους πιο δημοφιλής και από τους πιο εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «μετρά» 28 ξενοίκιαστα καταστήματα. Όπως διευκρινίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος «αυτό συμβαίνει γιατί δεδομένης της κατάστασης ότι είμαστε σε ανάπτυξη, ότι ανεβαίνουν τα εισοδήματα και για άλλους λόγους τα ζητούμενα μισθώματα φτάσανε σ’ ένα σημείο το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό. Ταυτόχρονα τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κόστους των επιχειρηματιών, όπως του ηλεκτρικού ρέυματος, ο πληθωρισμός, που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες των ιδιοκτητών που θεωρούσαν ότι είμαστε σε μια καλή εποχή για τη χώρα , και άρα μπορούν να ζητάνε αυτές τις τιμές μισθωμάτων αλλά παράλληλα και ο τρόπος που λειτουργούν οι επιχειρηματίες δεν ταίριαζαν. Κι ακόμη δεν ταιριάζουν. Αυτό όμως δεν το βλέπουμε μόνο στη Μητροπόλεως. Είναι κι άλλοι δρόμοι όπου βλέπουμε πολλά μαγαζιά κυρίως εμπορικά αλλά εδώ είναι πιο έντονο το θέμα».

Ζητούν διπλάσια μισθώματα από τους νέους ενοικιαστές
«Ενδεικτικά τα μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι υπέρογκα. Δεν μπορεί στη Μητροπόλεως κατάστημα 60 τ.μ. να έχει μίσθωμα 10.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Τζάρος. Και θέτει το ερώτημα : «Δηλαδή ο επιχειρηματίας τί θα πουλήσει στα 60 μέτρα για να μπορέσει να αποδώσει τέτοιο ενοίκιο;». Και εξηγεί ότι «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στην οικονομική κρίση για να παίρνουν ένα ενοίκιο είχαν… κατεβάσει τις απαιτήσεις τους, γιατί δεν έβρισκαν μισθωτές. Και πάνω σε αυτή την ψυχολογία ότι είμαστε καλά τώρα και δεν υπάρχει κρίση στην Ελλάδα κατευθείαν τα ενοίκια εκτινάχθηκαν. Δηλαδή, φεύγει ο παλιός μισθωτής και αμέσως μετά η απαιτούμενη ζήτηση μίσθωσης του ακινήτου είναι διπλάσια. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Λέμε ναι, να είναι αυξημένη η μίσθωση αλλά κατά 10%, κατά 20%» καταλήγει ο πρόεδρος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *