Friday , 26 April 2024

Θεσ/νίκη: Ομόφωνο “ΟΧΙ” των τοπικών φορέων στη μεταφορά της έδρας της Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG

Σύσσωμη είναι η αντιδραση οικονομικών και διοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας στη μεταφορά της έδρας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) από τη Θεσσαλονίκη, που δρομολογεί η Κυβέρνηση.

Την ομόφωνη διαγωνία τους σε μξια τέτοια προοπτική εκφράζουν σε κοινή επιστολή τους που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικεφαλής φορέων εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης, του επιχειρείν και του επιστημονικού κόσμου της Θεσσαλονίκης,  σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης εκ μέρους εργαζομένων της Υπηρεσίας και με πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Την επιστολή υπογράφουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης και ο Πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Στο κείμενο της επιστολής, οι υπογράφοντες εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι  στο Σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 που κυκλοφόρησε στις 15-11-2021 προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης στη Θεσσαλονίκη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισηςμετά την λήξη της περιόδου 2014-2020 και η σύσταση νέας με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες στην Αθήνα.

Ζητώντας δε να μην υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, αποδυναμώνει θεσμικά τη Θεσσαλονίκη, καταργεί τη μοναδική αποκεντρωμένη υπηρεσία διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και αφαιρεί από την Μητροπολιτική περιοχή, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ένα πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας και διασυνοριακής ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *