Thursday , 25 April 2024

Θεσ/νίκη-Π.Κολοβός: “Τα κομμωτήρια ψυχορραγούν” – Σε εξέλιξη στο ΥΠΑΝ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κομμωτών

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιούν από τις 9:30 το πρωί κομμωτές από την Αττική αλλά και όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας και κινητοποίησης που προκήρυξε η Κλαδική Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε.), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ενάντια στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στα κομμωτήρια μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

“Τα κομμωτήρια ψυχορραγούν”, τονίζει στο Thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Κολοβός. “Τα νέα μέτρα είναι απαράδεκτα. Ούτως ή άλλως στα μαγαζιά μας δεν μπαίνει κανείς χωρίς μάσκα. Ποιός-ποιά θα δώσει δέκα ευρώ για κάνει rapid test για να έρθει να χτενιστεί ή ακόμη και να κουρευτεί; Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν νομοτελειακά τους πελάτες μας στην αναζήτηση των υπηρεσιών μας παράνομα, δηλαδή στα σπίτια τους (σ.σ. τα γνωστά “βαλιτσάκια). Μας είχαν κλείσει έξι ολόκληρους μήνες με αποτέλεσμα να χάσουμε το 70% της πελατείας μας και τώρα μας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα”.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Κολοβός, υπάρχει κομμωτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που στην καραντίνα έχασε 82 πελάτες και μετά επέστρεψαν μόνο οι 12. “Με τα νέα μέτρα δεν θα τη βγάλουν καθαροί τα κομμωτήρια το χειμώνα. Φοβάμαι ότι τα λουκέτα θα είναι πολύ περισσότερα από το ήδη υφιστάμενο 30%”, καταλήγει ο πρόεδρος των κουρέων και κομμωτών της Θεσσαλονίκης.

(σ.σ. Διευκρίνιση ως προς την επιλογή της σημερινής ημέρας (Δευτέρα) για την απεργία του κλάδου: Στη Θεσσαλονίκη τα κομμωτήρια δεν λειτουργούν Δευτέρες, αλλά στην Αθήνα λειτουργούν).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σύνδεσμος Κουρέων Κομμωτών Ν.Μαγνησίας επισημαίνει πως εξ αρχής τα μέλη του τήρησαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασφαλίζοντας την προστασία των πελατών και σήμερα βρίσκονται άθελά τους σε ρόλο «ελεγκτικού μηχανισμού» και πως ο κλάδος πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα και η Πολιτεία να μεριμνήσει για την στήριξη των επαγγελματιών που από την αρχή της πανδημίας ήταν καθ’ όλα υπάκουοι και πρότυπα, κλείνοντας τα μαγαζιά τους και στη συνέχεια αυξάνοντας τα ωράρια εργασίας για την εξυπηρέτηση των πελατών και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου των Κουρέων Κομμωτών:

  • Μεταφορά των υπηρεσιών της Κομμωτικής Τέχνης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
  • Επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους κομμωτές-κουρείς ,καθώς λόγω της εφαρμογής των μέτρων που επιβλήθηκαν από το κράτος σχετικά με την τήρηση της απαιτούμενης απόστασης και το σύνολο των παρευρισκόμενων μέσα στο κομμωτήριο /κουρείο, οδηγηθήκαμε σε υπολειτουργία
  • Την μη επιβολή προσαυξήσεων για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές και καμία απώλεια ενεργής ρύθμισης
  • Να σταματήσει η μεταπώληση των επαγγελματικών βαφών από τα καταστήματα τροφίμων (super market) και τα φαρμακεία
  • Πώληση των καλλυντικών προϊόντων κομμωτικής επαγγελματικής χρήσης (βαφές μαλλιών κλπ) μόνο σε επαγγελματίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *