Friday , 29 March 2024

Θετικά σχολιάζει ο Κ.Ζέρβας την απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό-Αντιδρά η Κίνηση Πολιτών

Θετικά σχολίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και διαβεβαιώνει τους Θεσσαλονικείς ότι θα ελέγχει την πορεία των έργων και θα τους ενημερώνει, ενώ καλεί την πόλη να αποφύγει τους διχασμούς.

“Σήμερα το πρωί το ΚΑΣ, με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε να εγκρίνει την τεχνική μέθοδο ολοκλήρωσης του Σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου με απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Μέθοδος τεχνικά σίγουρη, με μικρότερο κόστος και συντομότερο χρόνο ολοκλήρωσης.

Οι τόσο σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου, θα επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 92% στο φυσικό τους χώρο, θα είναι επισκέψιμες και θα αναδειχθούν όπως αρμόζει σε κάθε χώρα που σέβεται και τιμά την κληρονομιά της.

Κλείνει ένας κύκλος έξι ετών που η πόλη ταλαιπωρήθηκε, το έργο καθυστέρησε και η κυκλοφορία επιβαρύνθηκε. Από το 2013 είχα ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης μεθόδου και εκτιμώ ότι εάν είχε ακολουθηθεί, σήμερα θα ήμασταν κοντά στην ολοκλήρωση του έργου.

Πέραν αυτών όμως δηλώνω ότι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα ελέγχω την πορεία των έργων και θα ενημερώνω τους Θεσσαλονικείς για κάθε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση, η Αττικό Μετρό και ο ανάδοχος έχουν δεσμευτεί για παράδοση του έργου την άνοιξη του 2023. Ενός έργου που θα αναβαθμίσει συνολικά τη Θεσσαλονίκη, θα δώσει μια ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών και θα εντάξει την πόλη στο σύνολο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα με περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεσματικότητα, ορθολογικό σχεδιασμό, αφουγκραζόμενες τις κοινωνικές ανάγκες.

Η πόλη πρέπει και θα προχωρήσει ενωμένη, χωρίς διχασμούς για να υλοποιήσει όλες τις υποδομές που είναι αναγκαίες για να εξελιχθεί σε αυτό που της αξίζει.

Στον αντίποδα, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωστοποίησε ότι θα απαντήσει στην εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *