Άρθρο του Θεόφιλου Τιρεκίδη,
Τομεάρχης Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΔΕΕΠ Ν.Κιλκίς
Η αλλαγή σελίδας έγινε και μαζί και το πέρασμα σε μία νέα εποχή.
Μια εποχή πιο δημιουργική , ανεξάρτητη, χωρίς κατάλοιπα του παρελθόντος και που όπως αποδεικνύεται «περνά» καθημερινά με άριστα τις εξετάσεις.
Σε μία ψηφιακή εποχή η κυβέρνηση δοκιμάστηκε και πέτυχε σε όλους τους τομείς.
Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να γίνουν άλματα στην τηλεκπαίδευση αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι έτοιμη να φέρει εις πέρας το έργο της κάτω από οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση .
Η εξ ’αποστάσεως εκπαίδευση παρά τις δυσκολίες εξασφάλισε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τη συμμετοχή του 70% των μαθητών.
Παράλληλα για πρώτη φορά, ψηφιοποιήθηκαν στο εκπαιδευτικό έργο διαδικασίες που διευκόλυναν μεταξύ άλλων και την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων .
Βήμα –βήμα κάθε φορά, μία – μία μεταρρύθμιση ,σταδιακά και με προσεκτικά βήματα πάντα με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας
Γιατί αυτά είναι το μέλλον μας.Γιατί η νέα γενιά θα μας οδηγήσει ψηλά. θα μας δείξει το δρόμο του μέλλοντος, της αξιοκρατίας ,της εξέλιξης.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.Να δώσει την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν εφόδια για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια τις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς.
Το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει στόχο να μάθει στα παιδιά μας να μάχονται για τη ζωή στηριζόμενα στις δεξιότητές τους.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Παιδείας ισορροπεί την ιδιωτική εκπαίδευση σε μία νέα βάση ελευθερίας και αυτονομίας.
Παρέχει ευελιξία σε εκπαιδευτικούς και δίνει κίνητρα σε μαθητές για να «κυνηγήσουν» ένα καλύτερο αύριο.
Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί τομή στην εκπαίδευση.
Καταρρίπτει τα στερεότυπα και κινείται σε πρότυπα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων του εξωτερικού.
Προάγει την μόρφωση και εξειδίκευση των μαθητών με σκοπό την γρήγορη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δεν θα ακολουθείται πλέον το υποχρεωτικό ωράριο καθώς θα υπάρχει ευελιξία στο ωράριο διδασκαλίας για περισσότερες δραστηριότητες και παράλληλα το νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία απασχόλησης στους εκπαιδευτικούς σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
«Πάμε από ένα σύστημα πρωτοφανούς κρατικού παρεμβατισμού στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε ένα σύστημα στο οποίο το κράτος βεβαίως έχει εποπτεία επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως πρέπει αλλά βρίσκει και τη σωστή ισορροπία αναφορικά με τους βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας που χρειάζεται κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο .
Στα σκαριά βρίσκεται και το νομοσχέδιο που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση
Αναδιαρθρώνεται στο σύνολο της η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ένας χώρος εξαιρετικά κρίσιμος όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την εξέλιξη της οικονομίας.
Γιατί εμείς μάθαμε να ακούμε τους νέους και όχι να τους προσπερνάμε απλά με υποσχέσεις