Friday , 26 April 2024

«Θρίλερ για γερά νεύρα στην Τουρκία»

Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνουν την τελική μάχη για την προεδρία της Τουρκίας και όπως φαίνεται το αποτέλεσμα ίσως κριθεί στο νήμα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταμετρήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα. Τρίτος στη σειρά είναι ο υποψήφιος Σινάν Ογάν και ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Φόβοι για νοθεία
Όπως αντικατοπτρίζεται στα μηνύματα των δύο αντιπάλων μεγάλοι είναι οι φόβοι για νοθεία των των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την βούληση του έθνους μας», έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο twitter, μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Από την πλευρά του, επίσης σε ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην απομακρυνθεί κανείς από τις κάλπες, υπό το φόβο νοθείας.Στην ίδια ανάρτηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επευφημεί τους συμπολίτες του ως «ήρωες της Δημοκρατίας», λέγοντας παράλληλα ότι παρά την κούραση ο κόπος τους θα ανταμειφθεί.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής αρχής της Τουρκίας ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα με βάση ένα μικρό ποσοστό καταμέτρησης ψήφων. Ωστόσο, η εικόνα είναι πιθανό να παραμείνει ασαφής για μερικές ώρες ακόμη.

Οι δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης
Αμφισβητούν την μέχρι τώρα ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων οι δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. «Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του με τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς. «Στο τέλος της βραδιάς, ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αυτός που θα προηγείται» δήλωσαν οι δύο δήμαρχοι, ενώ συμπλήρωσαν ότι «ενδεχομένως να είναι ο 13ος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας». Κάλεσαν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *