Wednesday , 24 April 2024

Θ.Καράογλου: “Ο τουρισμός ενώνει τους λαούς” – “Πολιτισμός ίσον τουρισμός, ίσον οικονομική ανάπτυξη”

Τη σημασία του τουρισμού και του πολιτισμού ως αναπτυξιακά εργαλεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προοπτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη διασυνοριακή περιοχή, αλλά και ως «γέφυρες» φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, από το βήμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών στο πλαίσιο του «Διασυνοριακού Φεστιβάλ στην Αμφίπολη», με τη συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Ο τουρισμός ενώνει τους λαούς και δημιουργεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης πάνω στις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ευοίωνο μέλλον» τόνισε ο κ. Καράογλου, θέτοντας ιδιαίτερα τη διάσταση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως στοιχείου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει «πολλαπλασιαστικά» και «δημιουργικά» για την ενίσχυση τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του διήμερου Πολιτιστικού Φεστιβάλ, με τίτλο: «Διασυνοριακό Φεστιβάλ στην Αμφίπολη», του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», όπου το ΥΜΑΘ συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο έργο, «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό».

«Η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος καμβάς ο οποίος περιμένει από όλους εμάς να τον γεμίσουμε με το ταλέντο, την έμπνευση, το όραμά μας, παρεμβαίνοντας δυναμικά στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου και συνέχισε: «Οφείλουμε να αξιολογήσουμε εις βάθος την ουσία των πραγμάτων και να στραφούμε σε αυτό που οι ειδικοί του χώρου αποκαλούν πολιτισμικό τουρισμό».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η ανάδειξη και προβολή του μνημειακού πλούτου μας μπορεί να καταστήσει τη Μακεδονία και τη Θράκη τόπο υποδοχής ποικίλων επενδυτικών πρωτοβουλιών» και τόνισε ότι «τα αστείρευτα πολιτιστικά κοιτάσματα της χώρας αποτελούν έναν αναπτυξιακό πόρο, ο οποίος είναι ικανός να λειτουργήσει δημιουργικά και πολλαπλασιαστικά. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός δίχως ανάπτυξη. Δείτε το ως μια αλυσίδα: Πολιτισμός ίσον τουρισμός ίσον οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Καράογλου τόνισε ακόμη ότι το ΥΜΑΘ στον τομέα ευθύνης του προωθεί την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας, με στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση και στον τουρισμό, μέσω της «Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων», που εδρεύει στο Διοικητήριο.

«Αποστολή της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση, η παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων» είπε ο κ. Καράογλου και συνέχισε: «Το υφυπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, υπηρετεί το στόχο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης κάθε νομού της χωρικής μας ευθύνης».

Ο υφυπουργός, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διασυνοριακού Φεστιβάλ, χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, τονίζοντας πως οι γέφυρες φιλίας που έχουν αναπτυχθεί «έχουν θεμελιωθεί στις ακλόνητες βάσεις του αμοιβαίου σεβασμού”.

Για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και στον Τύμβο Καστά, επισήμανε ότι προτεραιότητα είναι η φροντίδα του μνημείου και στοχευμένες κινήσεις για την πρόοδο των εργασιών και για την περαιτέρω ανάδειξη του.

Το διασυνοριακό φεστιβάλ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Borderless Culture» το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020». Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), το Δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University «Neofit Rilski».

Στο πλαίσιο του διημέρου παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από μουσικοχορευτικά σχήματα από συλλόγους των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης, αλλά και από το βουλγαρικό σχήμα Pirin Folk Ensemble, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *