Thursday , 28 March 2024

Ιδιωτική αλλά σημαντική επίσκεψη Μενέντεζ και Τσούνη στην Αλεξανδρούπολη – Μήνυμα Μενέντεζ προς την Τουρκία

Ιδιωτική αλλά σίγουρα σημαντική επίσκεψη πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του εκφράζει έντονη αποδοκιμασία στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, χαρακτηρίζει την εν λόγω προμήθεια ως ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν εγκληματία πολέμου.

Οι κ.κ.Μενέντεζ και Τσούνης βρέθηκαν χθες στην Αλεξανδρούπολη για ιδιωτική επίσκεψη, προσκεκλημένοι επιχειρηματία, επισκέφθηκαν ζυθοποιία στην Κομοτηνή, όπως επίσης και το λιμάνι και συναντήθηκαν με παράγοντες της περιοχής.

“Εξαιρετική τιμή και τεράστιας σημασίας η σημερινή ανεπίσημη επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης του Πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Senator Menendez στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης του στη Θράκη” ανήρτησε σχετικά στο Facebook και στο Twitter ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ (βλ. συνημμένη φωτογραφία του κ.Μενέντεζ με τον κ.Χατζημιχαήλ και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου).

Όσον αφορά τους S-400 και την Τουρκία, στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επισημαίνει:

“Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *