Thursday , 28 March 2024
Ο κ. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ

Ιωάννης Βοτσαρίδης: Ο Κλάδος Υγείας οδηγεί τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά- Συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ στο thesseconomy.gr

«Ο Κλάδος της Υγείας είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις και σίγουρα αποτελεί έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο thesseconomy.gr, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ, Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης προσθέτοντας παράλληλα πως αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη ενός πολύ-πυλωνικού ασφαλιστικού συστήματος με την ενεργοποίηση όλων, πολιτικών και πολιτών, εργοδοτών και εργαζομένων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Βοτσαρίδης διαπιστώνει ακόμη ότι στη χώρα μας δεν έχει καλλιεργηθεί η Ασφαλιστική Συνείδηση παρά την ανεπάρκεια της Κοινωνικής Ασφάλισης και την πεποίθηση όλων ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα. Όπως ο ίδιος σημειώνει, η ασφάλιση πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία όπως γινόταν παλιά για την Αποταμίευση, ενώ αναφερόμενος στην Ασφάλιση Περιουσίας στη χώρα μας επισημαίνει πως είναι προσιτή ακόμη και σε νοικοκυριά με περιορισμένους πόρους.

Ακόμη μιλά για τις δράσεις της INTERLIFE στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της εταιρίας προτάσσοντας τη συνεργασία με Διαμεσολαβητές. «Η Ασφάλιση, δεν πουλιέται, ούτε από τα τραπεζικά γκισέ, ούτε απ’ το τηλέφωνο, ούτε απλά online, χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία. Η Ασφάλιση χρειάζεται – και θα χρειάζεται – τη διαπροσωπική επαφή», επισημαίνει χαρακτηριστικά κάνοντας παράλληλα αναφορά, μεταξύ άλλων, στην εσωτερική οργάνωση της εταιρίας, στις επενδύσεις, στην προσεκτική Διαχείριση των Ζημιών, στο ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα και στο Ανταγωνιστικό Τιμολόγιο. Και πάνω από όλα μιλώντας για το μυστικό της επιτυχημένης αναπτυξιακής Διαχείρισης ο κ.Ι. Βοτσαρίδης απαντά: «Δουλειά, ατελείωτη και σκληρή δουλειά, μερικές φορές πέρα απ’ τα όρια δουλειά».

Όλη η συνέντευξη του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. στο thesseconomy.gr έχει ως ακολούθως:

-Πώς διαμορφώνεται αυτή την περίοδο η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας όπου πολλές φορές έχετε επισημάνει πως τα περιθώρια είναι τεράστια. Διακρίνετε σημάδια ανάκαμψης στην αγορά και αν ναι πού οφείλονται;

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται ήδη στην ασφαλιστική αγορά, τόσο για τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού χώρου, όσο και για τους πολίτες στην Ελλάδα που έχουν νέες αυξημένες απαιτήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η μακρόχρονη οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα επάρκειας και βιωσιμότητας του Δημόσιου συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης με αποτέλεσμα, να τίθεται πλέον επιτακτικά το θέμα εναλλακτικής και, προπάντων, λειτουργικής κάλυψης των αναγκών.

Στην INTERLIFE, κατανοήσαμε τις αλλαγές που συντελούνται και, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, προχωρήσαμε δυναμικά στη δημιουργία νέων Προγραμμάτων που παρέχουν λύσεις για την Ασφάλιση Υγείας. Τα σημάδια της ανάκαμψης είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα. Στην εταιρία μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019, ένας από τους Κλάδους που ξεχώρισε και κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις, είναι, οι Ιατρικές Δαπάνες +42%.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα , οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να λάβουν μέρος στο σχεδιασμό βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

-Ποιοι κλάδοι ασφαλίσεων κινούνται περισσότερο και ποιος πιστεύετε μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης για όλη την ασφαλιστική αγορά;

Όπως ανέφερα ήδη, ο Κλάδος της Υγείας είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις και σίγουρα αποτελεί έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών. Επιπλέον είναι ορατός ο θεσμικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με την επερχόμενη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον 2ο πυλώνα Ασφάλισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να επιδιώξουν βελτιωμένες συνθήκες συνταξιοδότησης.

Τρίτον, η ραγδαία ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ασφαλιστικών Ταμείων (ΤΕΑ) ανοίγει νέες προοπτικές για επιπλέον συνταξιοδοτικούς πόρους για τους εργαζόμενους. Ειδικότερα για την Ασφάλιση της Υγείας, αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERLIFE προσφέρει δύο πολύ δημοφιλή προγράμματα Υγείας (Υγεία MAXIMUM , OPTIMUM) με εξαιρετικά ανταγωνιστικά Ασφάλιστρα, ένα ειδικό Πρόγραμμα Υγείας για παιδιά (Kindercare) ένα Πρόγραμμα Πρόληψης για Διαγνωστικές εξετάσεις και Ιατρικές επισκέψεις (Lifecare) και Ασφαλιστικά Πακέτα για Ατυχήματα κ.α.

-Έχετε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη Ασφαλιστική Δαπάνη ως προς το ΑΕΠ. Πού οφείλεται αυτό και πώς μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση;

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ευρώπη είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη με τεράστια συμμετοχή στις επενδύσεις, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται να είναι ουραγός σ’ αυτόν τον Κλάδο, αφού έχουμε σχεδόν 6 φορές λιγότερα ασφάλιστρα ανά κάτοικο και 4 φορές μικρότερη δαπάνη επί του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει περάσει στη συνείδηση του καταναλωτή η ασφάλιση ως θεσμός, δεν έχει καλλιεργηθεί, πολύ απλά, η Ασφαλιστική Συνείδηση. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτό συμβαίνει παρά την ανεπάρκεια της Κοινωνικής Ασφάλισης και την πεποίθηση όλων ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα.

Σήμερα, η ιδιωτική ασφάλιση περιορίζεται στην υποχρεωτική, όπως του αυτοκινήτου, των σκαφών, των Αλλοδαπών( για παραμονή στη χώρα και άδεια εργασίας) και των Δημοσίων έργων. Για να αντιστραφεί η κατάσταση θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από την Πολιτεία σχετικά με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να προωθηθεί η καλλιέργεια της Ασφαλιστικής Συνείδησης – ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ασφάλιση πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία όπως γινόταν παλιά για την Αποταμίευση.

Οφείλουμε, όμως, και οι Ασφαλιστικές Εταιρίες να φροντίσουμε να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε να κάνουμε φίλους τους υποψήφιους και αυριανούς πελάτες μας, μιλώντας για τα ατομικά και συλλογικά πλεονεκτήματα της ασφάλισης.

-Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα για να πάμε ως χώρα στο σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης;

Θα έλεγα ότι η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής, διεθνώς δοκιμασμένης και βιώσιμης λύσης στο πιεστικό ασφαλιστικό πρόβλημα που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι μονόδρομος. Και δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη ενός πολύ-πυλωνικού ασφαλιστικού συστήματος με την ενεργοποίηση όλων, πολιτικών και πολιτών, εργοδοτών και εργαζομένων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας IORP II στο εθνικό δίκαιο σε συνδυασμό με την παράλληλη νομοθετική ρύθμιση λοιπών σημαντικών θεμάτων θεσμικού, εποπτικού και λειτουργικού χαρακτήρα, θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση και του εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στη χώρα μας, δίνοντας την αναγκαία ώθηση για την ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού. Η INTERLIFE έχει ήδη προχωρήσει στην ίδρυση του δικού της ΤΕΑ, καλύπτοντας τις εισφορές των υπαλλήλων της και των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της. Όσον αφορά στους τρεις Πυλώνες η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών για τον 2ο Πυλώνα Ασφάλισης.

Τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο βαθμός διείσδυσης της ασφάλισης έναντι καταστροφών στη χώρα μας και τι συμβουλεύετε τους πολίτες;

Τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Το ύψος των οικονομικών απωλειών που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στο βαθμό που καλούνται αυτές να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους. Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την Ελλάδα, μια χώρα η οποία έχει υποφέρει πολλές φορές από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμα και από έκρηξη ηφαιστείου (αν πάμε μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω). Κι όμως, κάθε φορά που συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή, μοιάζει σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την προηγούμενη… Ο βαθμός διείσδυσης της Ασφάλισης έναντι τέτοιων κινδύνων, είναι, παρ’ όλα αυτά, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Υπάρχει ανάγκη για συστηματική και οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης του Πληθυσμού, δεδομένου ότι η Ασφάλιση Περιουσίας στη χώρα μας είναι προσιτή ακόμη και σε νοικοκυριά με περιορισμένους πόρους, και τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι χαμηλά, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

-Πώς κινούνται τα μεγέθη της Interlife κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση;

Σύμφωνα με τα πρόσφατα Οικονομικά Αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019, η INTERLIFE Ασφαλιστική εμφάνισε αύξηση κατά 178,6% στα Κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. Τα Κέρδη του 2019 έφθασαν τα 15,16 εκατ. €, έναντι 5,44 εκατ. € το 2018. Παράλληλα, το σύνολο της Εγγεγραμμένης Παραγωγής της, αυξήθηκε κατά 5,83% (33,8 εκατ. € έναντι 31,9 εκατ. € το A’ Εξάμηνο του 2018) ενώ η σχέση παραγωγής μεταξύ Αστικής Ευθύνης Οχημάτων και Λοιπών Κλάδων κατά Ζημιών διαμορφώθηκε σε 61% – 39%.

Τα Δεδουλευμένα Ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,28% ενώ οι Καθαρές Αποζημιώσεις (συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής Ασφαλιστικών Προβλέψεων) αυξήθηκαν κατά 22,85% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Σημαντική άνοδος σημειώθηκε επίσης και στα υπόλοιπα μεγέθη της Εταιρίας με το σύνολο του Ενεργητικού να αυξάνεται κατά 12,58% (από 194,66 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 219,15 εκατ. € την 30/6/2019) το σύνολο των Επενδύσεων & Διαθεσίμων κατά 10,23% (από 173,16 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 190,87 εκατ. € την 30/6/2019) ενώ τα Ίδια Κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 14,68 % (από 75,54 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 86,63 εκατ. € στις 30/6/2019).

-Ένας σημαντικός πυλώνας της εταιρίας σας είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Σε ποιες δράσεις και ομάδες πληθυσμού επικεντρώνεται το πρόγραμμα «Προσφέρω… αλλιώς» και ποιες δράσεις είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη;

Στην INTERLIFE Ασφαλιστική, έχουμε υιοθετήσει τη φιλοσοφία ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι εξωστρεφείς, να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, με τους φορείς, να προσφέρουν και να νοιάζονται. Στρεφόμαστε, λοιπόν, προς την κοινωνία και με ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Προσφέρω αλλιώς» που υλοποιούμε, στηρίζουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια σε όλη την Ελλάδα και προωθούμε δυναμικά την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς με Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «Πολιτιστική Χορηγία» η Σύμβαση Χορηγίας της εταιρίας μας με αποδέκτη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Χορηγίας» – ένας θεσμός της ελληνικής Πολιτείας – τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του Πολιτισμού από πόρους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERLIFE, συμπληρώνει ήδη 5 χρόνια χορηγικής συνεργασίας με το ΚΘΒΕ που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο θεατρικό και ευρύτερα πολιτιστικό Οργανισμό στη χώρα μας, ενώ λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961. Στόχος της Πολιτιστικής Χορηγίας μας είναι η ενίσχυση του συνόλου των παραγωγών, συμπαραγωγών, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Θεάτρου.

-Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας της Interlife;

Πρώτο και βασικό στοιχείο, αρχή και πεποίθηση της Εταιρίας μας, είναι η συνεργασία με Διαμεσολαβητές. Η Ασφάλιση, δεν πουλιέται, ούτε από τα τραπεζικά γκισέ, ούτε απ’ το τηλέφωνο, ούτε απλά online, χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία. Η Ασφάλιση χρειάζεται – και θα χρειάζεται – τη διαπροσωπική επαφή. Η Εταιρία μας συνέδεσε την πορεία της με ένα διευρυμένο Δίκτυο Διαμεσολαβητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στη σημερινή πολύ ευνοϊκή της θέση.

Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, υπήρξε η προσεκτική Διαχείριση των Ζημιών –που για μια Ασφαλιστική Εταιρία είναι μια κρίσιμη παράμετρος. Η INTERLIFE κατάφερε, με μια άριστη Διαχείριση Ζημιών, να μειώσει αισθητά τις σχετικές Δαπάνες επ’ ωφελεία, βεβαίως, της τιμολογιακής πολιτικής της Εταιρίας.

Αλλά και στον τομέα των Επενδύσεων η Εταιρία εφήρμοσε μια επικερδή πολιτική αγοράς Ακινήτων με υψηλούς Συντελεστές Απόδοσης. Επενδύουμε στην Εμπορικότητα, παίρνουμε σημαντικά έσοδα από τα Ακίνητά μας, καθιερώσαμε από τους πρώτους τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αναταράξεις από τη συνεχή Επικαιροποίηση.

Όσον αφορά την Εσωτερική Οργάνωση της Εταιρίας, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στα βασικά στοιχεία που πιστεύω ότι συντέλεσαν στη σημερινή εικόνα της.
• Πολύ καλή Μηχανοργάνωση και επιμονή στη χρήση νέων Τεχνολογιών
• Υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό
• Έμφαση στους υψηλής φερεγγυότητας Αντασφαλιστές
• Ακατάπαυστη δουλειά, συνετή διαχείριση, μετρημένα «ανοίγματα», πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, προσεκτική επένδυση Αποθεματικών
• Έμφαση στη Φερεγγυότητα και όχι κατ’ ανάγκη στο «πάνω απ’ όλα ο τζίρος»
• Και, κυρίως, επένδυση στο «ανθρώπινο πρόσωπο» της Εταιρίας

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω δυο ακόμη παράγοντες που συνέβαλαν στη διαρκώς ανοδική πορεία της Εταιρίας: Το εκτεταμένο Δίκτυο Υποκαταστημάτων και Αντιπροσώπων που διαθέτει η INTERLIFE σε όλη την Ελλάδα και το Ανταγωνιστικό Τιμολόγιο.

Όταν, λοιπόν, μου θέτουν την ερώτηση, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης αναπτυξιακής Διαχείρισης, μια μόνο απάντηση μου έρχεται στο μυαλό: Δουλειά, ατελείωτη και σκληρή δουλειά, μερικές φορές πέρα απ’ τα όρια δουλειά. Άλλες μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *