Saturday , 22 March 2025

«ΚάρΛα»: Τα νέα πρόβατα που δημιουργούν Έλληνες επιστήμονες λόγω της κλιματικής αλλαγής – Εκτιμούν ότι θα αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες

Το νέο πρόβατο, που θα πάρει το όνομα «ΚάρΛα» από το συνδυασμό των φυλών Καραγκούνικο και Λακόν, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι Έλληνες επιστήμονες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τα νέα πρόβατα για τα οποία εκτιμούν πως θα προσφέρουν αυξημένη παραγωγή σε γάλα.

Από τη Θεσσαλία η νέα φυλή
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας, συνθετικής φυλής προβάτου που ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και το τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Όπως αναφέρθηκε στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση παραγωγικότητας για μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα και κρέας, η υψηλή προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές, η αντοχή σε ασθένειες, μέσω συστηματικού γενοτυπικού ελέγχου και η σταθεροποίηση γενετικών χαρακτηριστικών, με εξειδικευμένες διασταυρώσεις. Για τη δημιουργία της νέας φυλής θα αξιοποιηθούν η θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο, που θεωρείται μία από τις καλύτερες εγχώριες φυλές προβάτων, και η φυλή Λακόν, που αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές. Η καραγκούνικη φυλή εκτρέφεται κυρίως στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας. Τα άτομα της φυλής θεωρούνται ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ασθένειες που προσβάλλουν τα αιγοπρόβατα, με υψηλές αποδόσεις και με ικανοποιητική αναπαραγωγή.

Το πρόβατο της φυλής Λακόν
Το πρόβατο της φυλής Λακόν έχει πάρει το όνομά του από τα υψίπεδα του Λακόν στη Γαλλία, όπου είναι η πιο διαδεδομένη φυλή γαλακτοπαραγωγής. Στη Γαλλία υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο πρόβατα Λακόν και αποτελούν την κυρίαρχη φυλή για την παραγωγή του τυριού ροκφόρ. Εκτιμάται ότι τα πρόβατα αυτά έφτασαν στη Γαλλία πριν από 4.000 με 6.000 χρόνια, ενώ τον 19ο αιώνα έγιναν διασταυρώσεις με άλλες τοπικές φυλές ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους και να καταστεί ακόμη πιο ποιοτικό το κρέας τους. Τη δεκαετία του ΄60 μέσα από ειδικό πρόγραμμα η φυλή βελτιώθηκε γενετικά και μέσα σε δύο δεκαετίες η παραγωγή τους διπλασιάστηκε. Από τη δεκαετία του ΄90 πρόβατα της φυλής Λακόν έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι νέες προκλήσεις και στόχοι του προγράμματος
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια στην «Agrothessaly» σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και φορείς της προβατοτροφίας, ανακοίνωσε ότι «το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την προβατοτροφία της Θεσσαλίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και την ανθεκτικότητα του κλάδου στις νέες προκλήσεις. Η ‘ΚάρΛα’ αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής προβατοτροφίας, προσφέροντας ένα καινοτόμο μοντέλο εκτροφής που βασίζεται στην παράδοση, την επιστήμη και την τεχνολογία. Σκοπός είναι να διατηρηθούν και εμπλουτιστούν τα χαρακτηριστικά της φυλής του καραγκούνικου και να γίνει ένα θεσσαλικό πρόβατο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *