Friday , 19 April 2024

Κέντρα Δια βίου μάθησης: ένα έργο που καταδικάζεται να φυτοζωεί

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων κάνει λόγο για απονέκρωση του έργου των δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης . Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που λειτουργούσαν στους Δήμους με προσφορά δωρεάν προγραμμάτων σε όλες τις ομάδες πληθυσμού έκλεισαν το Φεβρουάριο του 2016. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “από αρχές Δεκεμβρίου παρακολουθούμε την προσπάθεια επαναλειτουργίας του έργου με την έκδοση δελτίων Τύπου από τους δήμους της χώρας και την πρόσκληση πολιτών για τη δωρεάν παρακολούθηση προγραμμάτων μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτών που αιτήθηκαν για το μητρώο των εκπαιδευτών έχει τεθεί εκτός μητρώου λόγω του χαρακτήρα της πρόσκλησης του Απριλίου του 2018, γίνεται φανερό ότι άμεσα πολύ μικρός αριθμός προγραμμάτων μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη την επικράτεια.

Η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. κρίνει αναγκαία την ενίσχυση του μητρώου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης με εκπαιδευτές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης του φυσικού αντικειμένου. Όπως αναφέρει, αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα το έργο είναι στελέχη πρώτης γραμμής που θα δημιουργούν τμήματα εκπαίδευσης και θα παρακολουθούν την κανονική υλοποίησή τους, δηλαδή θα διασφαλίζουν την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξή του.

Το Διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων επισημαίνει ότι το έργο των ΚΔΒΜ συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του ποσοτικού στόχου που ετέθη απ’ την Ε.Ε., αποτελώντας το βασικό πυλώνα της δημόσιας μη-τυπικής γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων ενώ τα προγράμματα συντελούν στην ουσιαστική αναβάθμιση των προσόντων των πολιτών καθώς ανταποκρίνονται απόλυτα στις ικανότητες που η Ε.Ε. ορίζει ως βασικές. Τα μέλη της ένωσης προτείνουν να εκδοθεί άμεσα νέα πρόσκληση για ένταξη στο μητρώο μεγάλου αριθμού εκπαιδευτών και να γνωστοποιηθεί το έργο που γίνεται σε κάθε χωριό και πόλη της Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *