«Τσιγαρίζει» το πορτοφόλι μας η τιμή του κρεμμυδιού. Το βασικό συστατικό για κάθε φαγητό έχει γίνει πλέον είδος πολυτελείας. Τείνει να γίνει απλησίαστο για τους καταναλωτές. Αιτία οι ζημιές στις καλλιέργειες που υπέστησαν οι παραγωγοί. Όπως υποστηρίζουν «ο καιρός προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες. Από 100 στρέμματα καλλιέργειας η παραγωγή του κρεμμυδιού φτάνει μόλις την παραγωγή των 10 στρεμμάτων».
Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί
Ένα κιλό κρεμμύδια στη λαϊκή αγορά φτάνει το 1,35 ευρώ, όταν στο σούπερ μάρκετ η τιμή του δεν πέφτει κάτω από το 1,40 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε μόλις 80 λεπτά.
Η απογοητευτική εικόνα όσον αφορά τη φετινή εξέλιξη της εμπορίας των ελληνικών κρεμμυδιών έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς οι οποίοι δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν τις ήδη υπάρχουσες εκτάσεις τους. Οι παραγωγοί του ξερού κρεμμυδιού στη χώρα μας κάνουν λόγο «για προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψεις στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών».
Προβλήματα στην καλλιέργεια
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, Ηλίας Χατζηδούρος, «φέτος είχαμε προβλήματα στην παραγωγή του ξερού κρεμμυδιού. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτεία δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 – 70 λεπτά το κιλό. Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι».
Εισαγωγές από την Ινδία
Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους. Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Αυγούστου, θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ο Ινδός υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρήσει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.