Saturday , 2 December 2023

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία- Επεισόδια τη νύχτα παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, με εντολή Μακρόν – 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους του Παρισιού

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ (δυτικό προάστιο) του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού έχει πυροδοτήσει ταραχές και επεισόδια για τρεις νύχτες, κυρίως στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Παρά την πορεία διαμαρτυρίας που έγινε χθες, Πέμπτη, οι αρχές εξέφραζαν την ελπίδα πως θα ηρεμούσαν τα πνεύματα. Η διαταγή Μακρόν για απαγόρευση κυκλοφορίας σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και η παρουσία 40.000 αστυνομικών στους δρόμους του Παρισιού για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της κατάστασης δεν απέφερε… καρπούς.

Ταραχές όλη τη νύχτα

Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες με ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων. Τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν. Ως τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 π.μ. ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 328 προσαγωγές σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
Η μητέρα του θύματος, πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η τραγωδία

Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο 17χρονος Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο. Ο 17χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τους δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας στο δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο και κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Κίνδυνος «γενίκευσης»
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας». Στο Παρίσι, στις περίφημες Αλ (Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης) καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας. Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους. Επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, όπου η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 30 προσαγωγές το βράδυ. Συγκοινωνίες ανεστάλησαν. Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζεται αυτοκίνητο στις φλόγες.

Απαγγελία κατηγοριών
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα».
Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *