Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει μπει και επίσημα στη «δεύτερη φάση» του σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χθες το βράδυ κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή σημεία. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή γράφεται πλέον με τα πιο μελανά χρώματα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας που σφυροκοπείται ανηλεώς από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. «Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις
Καθώς η ένταση κλιμακώνεται κι εντείνονται οι ανησυχίες για γενίκευση των συγκρούσεων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση με πυραύλους εδάφους-αέρος και από τη Χεζμπολάχ ενώ οι αρχές του Λιβάνου βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση του αεροδρομίου της Βηρυττού. Την ίδια ώρα οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας δείχνουν να εντείνονται. Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο νότιο τμήμα της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί. Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι αυτός ο πόλεμος «θα είναι μακρύς» και χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Ανησυχία στα κράτη του Κόλπου
Πολλές χώρες του Κόλπου ζήτησαν από το Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η Σαουδική Αραβία κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ενώ το Ομάν κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Θέση για την κρίση στη Μέση Ανατολή πήραν και τα ΗΑΕ που καταδίκασαν την χερσαία επιχείρηση του IDF και εξέφρασαν την «βαθύτατη ανησυχία τους» για την κλιμάκωση καθώς και για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο «WAM». Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «η χερσαία κλιμάκωση θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους και καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο».
«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε την κλιμάκωση κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί αυτό που συμβαίνει στην Λωρίδα της Γάζας». Η διεθνής κοινότητα φοβάται περιφερειακή ανάφλεξη, ενώ το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προέβη σε προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, στενό σύμμαχο του Ισραήλ.