Saturday , 20 April 2024

Καθηγητής ΑΠΘ: Μαζικός εμβολιασμός για τη γρίπη η μοναδική λύση για να αντέξει το ΕΣΥ

Του Περικλή Γλενταδάκη

Τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού με το εμβόλιο κατά της γρίπης, ώστε να ‘’αντέξει’’ το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενδεχόμενη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Σε συνέντευξη του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή ‘’Θέσεις και Απόψεις’’, ο καθηγητής επισήμανε ότι με δεδομένο ότι δεν έγινε η απαραίτητη ενίσχυση στο ΕΣΥ, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να καταρρεύσει εφόσον αυξηθούν κατά πολύ οι ασθενείς με κορωνοϊό που θα χρειάζονται νοσηλεία.

Παρέπεμψε μάλιστα σε πρόσφατη δημοσίευση του γνωστού ιατρικού περιοδικού Lancet, σύμφωνα με το οποίο ο κορωνοϊός δεν έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα, ούτε μεγαλύτερη θνητότητα από τον ιό της εποχικής γρίπης.

‘’Το σύνολο του πληθυσμού θα μπορούσε να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη. Τουλάχιστον το 70%. Οσοι περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο, καθώς δεν θα χρειαστούν πολλοί που νόσησαν από γρίπη να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν δόσεις εμβολίων για την κοινή γρίπη. Δόθηκαν 2.000.000 θα χρειαστούν περισσότερες από 7.000.000, επισήμανε ακόμα ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολή τη χρήση μάσκας από μαθητές στα σχολεία, ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν με κάθε τρόπο, διατηρώντας το μέτρο των αποστάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *