Friday , 29 March 2024

Καθηγητής Στ.Λογοθετίδης: Peak των διασωληνώσεων στα τέλη της εβδομάδας και θανάτων την επόμενη εβδομάδα-«Μη βιάζεστε να κάνετε σχέδια για τα Χριστούγεννα»

Κορύφωση των διασωληνώσεων στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας με αρχές της επόμενης, με τους διασωληνωμένους ασθενείς του covid-19 σε ΜΕΘ να κυμαίνονται μεταξύ 580 και 590 πανελλαδικά (σ.σ. έναντι 443 χθες) και peak αντίστοιχα των θανάτων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν οι μελέτες των ερευνητών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης τονίζει με νόημα: «Μη βιάζεστε να κάνετε σχέδια για τα Χριστούγεννα».

Η  ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξετάζει  και αναλύει μαθηματικά και  μοντέλα και στατιστικές μελέτες που αφορούν την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

«Μην βιάζεστε να κάνετε σχέδια για τα Χριστούγεννα», προειδοποιεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης εκτιμώντας δυστυχώς ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί. Μιλώντας στο Thesseconomy.gr ο κ.Λογοθετίδης προέβη στην προαναφερόμενη πρόβλεψη για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ενώ γενικότερα επισημαίνει ότι ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ακόμα μακρύς.

Ειδικότερα, δε, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη οι καμπύλες των μελετών του Εργαστηρίου, όπως σημειώνει ο κ.Λογοθετίδης έδειχναν στις αρχές του μήνα – όταν και ελήφθησαν τα πιο αυστηρά μέτρα – ότι εάν δεν επιβαλλόταν το lockdown, τότε η Θεσσαλονίκη που «φλέρταρε» εκείνες τις ημέρες με τα 900 κρούσματα ημερησίως, μετά από λίγες ημέρες θα έφτανε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως και ακόμη περισσότερα.

Σήμερα και χάρη στην επιβολή των μέτρων, όπως προσθέτει ο κ.Λογοθετίδης, τα ημερήσια κρούσματα της Θεσσαλονίκης έχουν μειωθεί στα 600 ημερησίως, αλλά για να κατέβουν στο επίπεδο των 300 ημερησίως χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια και για να φανεί σημαντική μείωση θα χρειαστεί άλλη μία τουλάχιστον εβδομάδα και αυτό με την προϋπόθεση της πιστής τήρησης των μέτρων από όλους τους πολίτες. «Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα τα πράγματα θα είναι μεν καλύτερα, όπως προσθέτει ο καθηγητής, αλλά η λειτουργία της αγοράς πρέπει να γίνει με όλες τις προφυλάξεις και με ευλαβική τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση. Γιαυτό και ο ίδιος εκτιμά ότι «ο κόσμος πρεπει να κρατάει μικρό καλάθι για τα Χριστούγεννα. Το μεγάλο καλάθι ας το αφήσουμε για του χρόνου» και θεωρεί πολύ πιθανή την επανάληψη των μέτρων προσεχώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *