Friday , 29 March 2024

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες ως την προσεχή Πέμπτη – «Εκπλήξεις» μπορεί να παρουσιάσει η εξέλιξη του χειμώνα» λέει ο μετεωρολόγος Μ. Σιούτας

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής η εξέλιξη του χειμώνα μπορεί να παρουσιάσει και εκπλήξεις για τις οποίες δεν μπορεί να γίνουν ακόμη προγνώσεις από τα μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης», τονίζει στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.
Ασυνήθιστα ήπιος και ζεστός είναι ο φετινός χειμώνας με τις θερμοκρασίες και αυτή την εβδομάδα να επιμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία αύριο Τρίτη στη χώρα μας. Η καλοκαιρία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αιτία οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα και οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες στη χώρα μας. Από το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα οι οποίες το Σάββατο θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα με χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια και κεντρικά από 2-12 με 14 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη χώρα από 7 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις αναμένεται κύμα ψύχους στη χώρα μας. «Αλλά δεν αναμένεται ισχυρό. Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο συχνά κύματα έντονου ψύχους αλλά μικρότερης διάρκειας. Δηλαδή τα κύματα ψύχους όπως αυτό που επηρέασε τις ΗΠΑ είναι πιθανό να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικά τους είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις» λέει ο κ. Σιούτας.


Τί γίνεται στη χώρα μας
Μικρότερης κλίμακας αλλά σφοδρά κύματα ψύχους είχαμε και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017, την «Αριάδνη». Ήταν ένα πολύ σφοδρό κύμα κακοκαιρίας για την Ελλάδα. Τέτοια κύματα είναι πιθανό να έρχονται σφοδρά αλλά είναι μικρότερης διάρκειας και πιθανόν να επηρεάσουν και τη χώρα μας στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Σιούτας. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται -με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις – χειμωνιάτικο με πιθανές βροχές, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *