Τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή την εποχή, ολοένα και περισσότερες καφέ αρκούδες… επισκέπτονται κατοικημένες περιοχές, σε Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα, σύμφωνα με τα περιστατικά που έχουν καταγράψει περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ψάχνουν για τροφή
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται είτε για θηλυκά με μικρά που πλησιάζουν περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς αναζητούν εύκολη τροφή κυρίως σε οικιακά απορρίμματα, παράνομες χωματερές και οπωροφόρα δέντρα. Παράλληλα οι μητέρες αρκούδες προσπαθούν να προστατέψουν τα μικρά τους από τα βρεφοκτόνα αρσενικά, είτε εκτοπίζονται από τα μεγάλα αρσενικά. Όπως επισημαίνεται από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» «την περίοδο της άνοιξης ψάχνουν νέες περιοχές για τροφή. Η αρκούδα δεν είναι ότι πεινάει και λιμοκτονεί. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου βρίσκεται στη φάση της υπερφαγίας, όπως λένε οι βιολόγοι. Δηλαδή πρέπει να φάει πολύ. Πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο λίπος που έκαψε μέσα στο χειμέριο λήθαργο. Ειδικά τα νεαρά αρσενικά πολλές φορές μπορεί να αποκλειστούν από κάποιες περιοχές, από κάποιες πηγές τροφής μέσα στο δάσος από κάποια άλλα πιο ώριμα, πιο δυνατά αρσενικά. Γιατί έτσι λειτουργούν. Ορίζουν κάποια περιοχή κι ό,τι τροφή υπάρχει μέσα στην περιοχή ανήκει στο πιο ισχυρό αρσενικό. Οπότε κάποιες φορές κάποια νεαρότερα αρσενικά αναζητάνε νέες περιοχές».
«Δεν είναι επιθετικό ζώο» – Τί πρέπει να κάνουμε
Γενικά, η καφέ αρκούδα που… φιλοξενούμε και στη χώρα μας δεν είναι επιθετικό ζώο. Αντιθέτως μόλις αντιληφθεί ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα απομακρύνεται. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να δείξει εκφοβιστική επιθετική συμπεριφορά, κυρίως όταν βρεθεί σε συνθήκες απειλής για την ίδια ή τα μικρά της. Όπως επισημαίνεται από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «η αρκούδα δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Γιατί στην Ελλάδα όλα τα άγρια ζώα φοβούνται τον άνθρωπο. Τον βλέπουν σαν κίνδυνο και σε καμιά περίπτωση δεν τον βλέπουν σαν τροφή. Οπότε τον αποφεύγουν. Γι αυτό κι άλλωστε η αρκούδα κινείται βραδινές ώρες ή πολύ νωρίς το ξημέρωμα. Είναι οι ώρες που υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να συναντήσει άνθρωπο και κρύβεται από αυτόν.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν συναντήσουμε αρκούδα πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να της δώσουμε χώρο να κινηθεί, να πάρει το χώρο της. Αν δεν της επιτεθούμε δεν θα μας επιτεθεί», συμβουλεύουν από την Οργάνωση «Καλλιστώ». Πάντως σε περίπτωση που εντοπίσουμε αρκούδα να κινείται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή ειδοποιούμε το Δασαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και τους ενημερώνουμε για το περιστατικό.