Thursday , 25 April 2024

Καλοί οι οιωνοί για την ελληνική κομπόστα ροδακίνου το 2021 – Ελπίδες για άρση των δασμών Τραμπ στις ΗΠΑ από τον Μπάϊντεν

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική κονσερβοποιΐα φρούτων επειδή υπάρχουν ελπίδες ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα άρει τους πρόσθετους δασμούς που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ και επειδή αναμένεται να ανοίξει έστω ένα μέρος της διεθνούς HORECA το φετινό καλοκαίρι χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών των πολιτών έναντι του Covid-19 εκφράζει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος. Σημαντική προϋπόθεση είναι επίσης ν μην προκύψουν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου έντονα καιρικά φαινόμενα ανάλογα του χιονιά της «Μήδειας».

Η «Μήδεια», σύμφωνα με τη διοίκηση της Ε.Κ.Ε., δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιά στις ροδακινιές και εάν δεν υπάρξει νέο αντίστοιχο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια οι καιρικές συνθήκες διαφαίνονται ευνοϊκές για μια καλή σοδειά φέτος. Βέβαια υπάρχουν πάντοτε και άλλο αστάθμητοι παράγοντες όπως οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιούλιου που προκάλεσαν ζημίες στα φρούτα που ήταν ακόμη στα δέντρα, ενώ στην περσινή σοδειά είχε προκύψει και πρόβλημα καρπόδεσης λόγω των καιρικών συνθηκών.

Παρά, μάλιστα, τις απώλειες πωλήσεων που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη διάθεση των μεγάλων συσκευασιών της ελληνικής κομπόστας ροδακίνου στη διεθνή αγορά HΟRECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ο.κ.) η αύξηση της ζήτησης των μικρών (οικιακών) συσκευασιών που καταγράφηκε λόγω των lockdowns σε πολλές χώρες και της παραμονής των πολιτών στα σπίτια τους ευόδωσε τελικά την αύξηση των εξαγωγών και του τζίρου της ελληνικής κομπόστας το 2020, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 270 εκατ.ευρώ στο ενδεκάμηνο, που για το σύνολο του 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 300 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει η Ε.Κ.Ε. οι συζητήσεις για το θέμα των πρόσθετων δασμών που είχε επιβάλει ο Τραμπ αναμένεται να ξεκινήσει από τη διοίκηση Μπάϊντεν στις αρχές Μαΐου και υπάρχουν προσδοκίες για άρση ή έστω βελτίωσή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *