Wednesday , 6 December 2023

Καλοκαιρινές διακοπές με… διακυμάνσεις τιμών – Από 12-19 ευρώ ευρώ η απλή οικογενειακή πίτσα στη Χαλκιδική – Από 1,5 – 150 ευρώ ο καφές στη Μύκονο

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ξεκούραση. Όσο οι θερινοί μήνες πλησιάζουν, τόσο περισσότερο ο κόσμος αδημονεί να οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ωστόσο, φαίνεται πως και φέτος το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το budget που θα χρειαστεί να δαπανήσουν. Τα έξοδα μετάβασης σε νησιά ή σε άλλους παράκτιους προορισμούς αλλά και τα έξοδα διαμονής ανησυχούν τους Έλληνες πολίτες, και ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά. Η ακρίβεια και η πολιτική αστάθεια μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν μπορούν να στερήσουν από τον κόσμο τη χαρά και την ξεκούραση που προσφέρουν οι θερινοί μήνες. Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις των τιμών όσον αφορά τη μετακίνηση, τη διαμονή, την εστίαση σε παραθαλάσσιες περιοχές από τη Βόρεια μέχρι τη νησιωτική Ελλάδα. Το κόστος τιμών στο χώρο της εστίασης σε διάφορες περιοχές όπως π.χ. σε Χαλκιδική και Μύκονο παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις.

Στη Χαλκιδική
Την τελευταία δεκαετία η Χαλκιδική, από την Κασσάνδρα μέχρι την προ του Άθω περιοχή, έχει σημειώσει άλματα στη γαστρονομία. Αν και παραμένει πολλή τουριστική, οπότε σε αρκετά μέρη σερβίρονται ακόμη προκάτ πατάτες και κατεψυγμένα καλαμαράκια σε ροδέλες, τα σημεία όπου θα βρει ο επισκέπτης ενδιαφέροντα μενού και ποιοτικές νοστιμιές έχουν πολλαπλασιαστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει η δημιουργία σύγχρονων τουριστικών μονάδων που μπορούν να υποστηρίξουν εστιατόρια υψηλού επιπέδου, αλλά και το άνοιγμα νέων μαγαζιών τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό και δεν λείπουν οι… γωνιές γαστρονομίας και για πιο οικονομικά πορτοφόλια. Για παράδειγμα σε μια απλή πιτσαρία στα Νέα Μουδανιά η τιμή της οικογενειακής πίτσας κυμαίνεται από 12-15 ευρώ, ενώ η τιμής της ατομικής από 5-6 ευρώ. Το χάμπουργκερ στοιχίζει από 7-9 ευρώ. Σε μικρότερες κοινότητες όπου όμως η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη αλλάζουν και οι τιμές. Για παράδειγμα στη Νικήτη η τιμή της οικογενειακής πίτσας αγγίζει τα 19 ευρώ, ενώ η μικρή πίτσα φτάνει τα 13 ευρώ. Την ίδια ώρα ένα πολύ μικρό, απλό γεύμα όπως η πίτα με γύρο στοιχίζει 6 ευρώ. Ακόμη, στα Νέα Μουδανιά σε take away, ο καφές καπουτσίνο κοστίζει 2,90 ευρώ και ο εσπρέσο 2,00 ευρώ. Ενδεικτικά ένα γεύμα για δύο άτομα (περιλαμβάνει τρία πιάτα) σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει 30 ευρώ.

Στη Μύκονο
Το νησί των «ανέμων» εξακολουθεί να κρατά τα… σκήπτρα της ακρίβειας. Στα πρόθυρα του καλοκαιριού και οι επισκέπτες που έχουν επιλέξει τη Μύκονο για μια απόδραση από την καθημερινότητά τους πληρώνουν… χρυσάφι ένα απλό σάντουιτς στη Χώρα, αφού για ένα γύρο με πίτα πρέπει να βγάλουν 9,4 ευρώ από το πορτοφόλι τους. Εξωφρενικές και οι τιμές που κοστίζουν τα ροφήματα αφού δύο ροφήματα και ένα νερό στον Ορνό της Μυκόνου κόστισαν 18,5 ευρώ σε επισκέπτη του νησιού, ενώ ένας απλός καφές φτάνει τα 6,5 ευρώ, μια σοκολάτα τα 8 ευρώ και ένα λίτρο νερό στα 4 ευρώ.

Καφές… 150 ευρώ
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της Μυκόνου, όλα είναι θέμα επιλογής και πορτοφολιού. Η τιμή του καφέ στη Μύκονο ξεκινάει από 1,5 ευρώ για take away, στα 4 ευρώ και πάνω στη Μικρή Βενετία, ανεβαίνει στα 6,5 ευρώ στον Ορνό και καταλήγει στην εξωφρενική τιμή των 150 ευρώ στον Πλατύ Γιαλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *