Tuesday , 16 July 2024

Καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό: Για ποιους λόγους να επιλέξει κάποιος ορεινό τουρισμό αντί θάλασσας

Η ορεινή Ελλάδα είναι η αλήθεια πως δεν είναι τόσο γνωστή όσο η νησιωτική, καθώς το καλοκαίρι τις περισσότερες φορές συνδέεται με τα νησιά της. Αν επιλέξει όμως κάποιος να κάνει κάτι διαφορετικό, ένα αλλιώτικο βήμα από τα συνηθισμένα θα διαπιστώσει ότι τα πανέμορφα, καταπράσινα βουνά και χωριουδάκια της χώρας μας δεν θα τον απογοητεύσουν. Και τότε οι διακοπές του καλοκαιριού θα πάρουν το «άρωμα» του βουνού. Σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, φωλιασμένα στις όχθες ποταμών, απλωμένα πλάι σε γαλήνιες λίμνες, τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας προσφέρονται για στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Χαμηλότερο το κόστος διακοπών στο βουνό
Η απόδραση από τη ζέστη είναι ένα από τα κύρια κίνητρα για να… δοκιμάσει κάποιος αυτές τις μέρες τη χαλάρωση στη δροσιά αλλά και την οικονομία στην τσέπη του. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διανυκτέρευση σε γνωστούς χειμερινούς προορισμούς το καλοκαίρι… αγγίζει (ενδεικτικά) ακόμη και το 1/3 της τιμής από αυτήν του χειμώνα. Όσοι έχουν εμπειρία στα ταξίδια ξέρουν ότι τα βουνά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο ξεκούραστα για οικογένειες, έχουν λιγότερο κόσμο από τα παράκτια μέρη, καλύτερες τιμές και καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Δραστηριότητες και επαφή με τη φύση
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον εναλλακτικό τουρισμό αποκτώντας ολοένα και αυξανόμενη εμπειρία στο χώρο. Φαίνεται ότι το μεράκι ορισμένων φορέων οδήγησε στη δημιουργία ομάδων ειδικευμένων στα ταξίδια στο βουνό. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, για να εντοπίσει ο ενδιαφερόμενος αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές ομάδες. Οι βόλτες στο βουνό θα τον οδηγήσουν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία: εντυπωσιακούς καταρράκτες, πέτρινα βρυσάκια σε κάθε χωριό, χώρους για πικ-νικ, κρεμαστές και πέτρινες γέφυρες, νερόμυλους, μοναστήρια κρυμμένα μέσα σε βράχους, αλπικά τοπία και φυσικά, καταρράκτες με ποταμούς και λίμνες που προσφέρονται για παγωμένες βουτιές και δροσιά σε όσους αντέχουν τα κρυστάλλινα νερά.

Χαλάρωση και ξεκούραση
Μακριά από τη χαοτική καθημερινότητα της πόλης όποιος επιλέξει βουνό έχει την ευκαιρία να απολαύσει την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει η φύση. Στις αυλές παραδοσιακών καφενείων ή σε καταπράσινες πλατείες μπορεί να αγναντεύσει την ομορφιά αλλά και να… γευτεί ντόπιες λιχουδιές.

Η δροσιά
Καμία παραλία δεν μπορεί να προσφέρει τον καθαρό και δροσερό αέρα των ορεινών χωριών της χώρας μας. Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες σε αυτά τα μέρη αποτελούν παρελθόν

Το φαγητό
Εδώ ταιριάζει το ρητό που λέει ότι «δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα». Όσο κρέας και να φάει κάποιος στην πόλη, δεν θα είναι ποτέ απόλυτα σίγουρος για την γνησιότητά του. Στα χωριά των ορεινών όγκων της χώρας μας θα βρει ποικιλία γεύσεων και κυρίως τα ψητά σούβλας πολλών περιοχών ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Αλλά και οι λάτρεις του ψαριού θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν φρέσκο ποταμίσιο ψάρι.

Επαφή με τη ντόπια παράδοση
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η λαογραφική παράδοση κάθε τόπου. Σε πολλούς ορεινούς προορισμούς ο ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μυστικά και ξεχασμένες ιστορίες του τόπου που επέλεξε να περάσει μερικές ημέρες μακριά από την πολύβουη πόλη ή τους πολυπληθείς παραλιακούς προορισμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *