Sunday , 20 April 2025

Στα αζήτητα εδώ και τρία χρόνια η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Καλοχωρίου

Του Γ. Κατσιάνη

Στα αζήτητα παραμένει εδώ και τρία χρόνια η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην περιοχή του Καλοχωρίου.

Η εκκίνηση δόθηκε με τον χαρακτηρισμό της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ), η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, σύμφωνα με το νόμο 4982/2022.

Η ΑΒΣ Καλοχωρίου είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εκτείνεται σε έκταση 11.294 στρεμμάτων, στην οποία δραστηριοποιούνται 875 επιχειρήσεις.

“Το Καλοχώρι είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο logistics στη Βόρεια Ελλάδα”, δήλωσε στην TV100 η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά και σημείωσε ότι για να προχωρήσει το Επιχειρηματικό Πάρκο, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην περιοχή “να δώσουν τα ιδιοκτησιακά τους έγγραφα”.

“Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα σωστό βιομηχανικό πάρκο. Δυστυχώς, σήμερα η περιοχή δεν διαθέτει ούτε δίκτυο ομβρίων, ούτε αποχετευτικό δίκτυο”, τόνισε και ανακοίνωσε ότι στο β’ εξάμηνο του 2025, ο δήμος Δέλτα θα υλοποιήσει “ένα πρόγραμμα οδοποιίας, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Καλοχώρι”.

Τα επόμενα βήματα

Για να μετατραπεί η ΑΒΣ Καλοχωρίου σε επιχειρηματικό πάρκο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 55% των ιδιοκτητών γης καθώς και η σύσταση Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ), με  συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και με δυνατότητα εισδοχής ως μελών του ελληνικού δημοσίου, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμων και επιμελητηρίων.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) θα πρέπει να συνεισφέρουν σε γη το 15% της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας τους και σε χρήμα το 15% της αντικειμενικής αξίας της αρχικής έκτασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *