Friday , 19 April 2024

” Καμία άλλη παράταση στις δηλώσεις για το κτηματολόγιο”

Πάνω από 850.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο στο κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εμπρόθεσμων δηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ενώ τους τελευταίους δύο μήνες, πάνω από 3.300.000 πολίτες (εντός και εκτός Ελλάδος) έλαβαν ειδοποίηση μέσω taxis.

Πάντως,  κ. Κοτσώλης ξεκαθαρίζει πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. «Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες» δήλωσε ο κ. Κοτσώλης.

«Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας» επισήμανε ο κ. Κοτσώλης. 

«Πλέον, περίπου στο 6,2% της έκτασης της χώρας, δηλαδή στο 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί Κτηματολόγιο, δηλαδή όπου υπήρχαν υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία» εξήγησε ο κ. Κοτσώλης. 

Επίσης, ο κ. Κοτσώλης διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν και δεν πρόκειται να χαθεί κανένα ακίνητο», καλώντας τους να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *