Friday , 29 March 2024

“Καμπανάκια” Πρ.Παυλόπουλου για τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη και για την Κλιματική Αλλαγή

Κώδωνα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, “Είμαστε στο σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική ανισορροπία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος” στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα εγκαινιάζοντας, σήμερα, τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης τόνισε την ανάγκη να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας αλλά και να μην εφησυχάζουμε διότι «ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας».

“Είναι να απορεί κανείς γιατί στη σημερινή εποχή, που δεν χρειαζόμαστε καμιά άλλη απόδειξη από την καθημερινότητα για να καταλάβουμε τι σημαίνει οικολογική ανισορροπία, τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, να υπάρχουν προβληματισμοί και από πολύ ισχυρούς παράγοντες σε επίπεδο ανθρωπότητας και παγκόσμιας πολιτικής οι οποίοι αμφισβητούν αυτή την ανάγκη λήψης μέτρων”, είπε ο κ. Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος” στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

“Ο πλανήτης έχει ως βάση της δικής του ύπαρξης και ισορροπίας τα ορυκτά και ο άνθρωπος και μέσα από τα ορυκτά δημιούργησε και δημιουργεί, παράγει, ικανοποιεί τις ανάγκες του για την επιβίωση του, κυρίως, όμως διαμορφώνει τη δημιουργία του και φτάνει στο ύψιστο στοιχείο πολιτισμού, δηλαδή μέσα από τα ορυκτά να παράγει τέχνη”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Η έκθεση “Τα ορυκτά καιν ο άνθρωπος” θα λειτουργήσει μέχρι τον Μάιο του 2020 και οργανώνονται επισκέψεις σχολείων.Έξω από τον χώρο του Λιμανιού, όπου έγινε η εκδήλωση εγκαινίων μέλη επιτροπών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική έκαναν διαμαρτυρία κρατώντας δύο πανό.

Νέα πτέρυγα Εβραϊκού Μουσείου

Εγκαινιάζοντας, νωρίτερα, τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι “ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος”.

Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, «ιστορικού αναθεωρητισμού» ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. «Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους «αφήγημα», με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αναφέρεται κατ’ εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη.

«Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν «νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών» υπογράμμισε κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *