“Καμπανάκι” από ΣΒΕ για τους ΚΑΔ και από ΕΒΕΘ για τα δάνεια...

“Καμπανάκι” από ΣΒΕ για τους ΚΑΔ και από ΕΒΕΘ για τα δάνεια των επιχειρήσεων προς funds

406
SHARE

Να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με σημερινή του επιστολή προς τον υπουργό  Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής Περιφέρειας παρότι πλήττονται σοβαρά και ορισμένες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δε συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΒΕ προτείνει “να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα υποστηριχθούν, η πτώση κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα. Επί της ουσίας, ο «νέος» κατάλογος προτείνουμε να περιλαμβάνει και όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν, και, όχι μόνο όσες έκλεισαν αναγκαστικά”, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, ο ΣΒΕ προτείνει, μια τέτοια απόφαση της Κυβέρνησης να προβλέπει ρητές εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που λειτουργούν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα super markets, τα φαρμακεία, κλπ.

Η συγκεκριμένη πρόταση προέκυψε διότι μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους «Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας» (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια, οι οποίες, παρότι πλήττονται σοβαρά και ορισμένες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δε συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο, άρα, δεν μπορούν να λάβουν τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης.

Για τον ΣΒΕ, είναι προφανές ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σ’ αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται κλάδοι της μεταποίησης, οι οποίοι πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσονται δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επιχειρήσεις  που υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων κλπ.

Τέλος, με την εν λόγω επιστολή ο ΣΒΕ συγχαίρει την Κυβέρνηση για τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει στην έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρωτοφανούς κρίσης, δεσμευόμενος ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα, ενωμένη, να ξεπεράσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας.

ΕΒΕΘ

Την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και προς διαχειριστές χρηματοοικονομικών απαιτήσεων (funds) ζητά με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την επιστολή υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Το ΕΒΕΘ επικροτεί αναφανδόν την απόφαση της Κυβέρνησης για την αναστολή καταβολής δόσεων, προς εξυπηρέτηση οφειλών που προέρχονται από δάνεια προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Χρειάζεται όμως μια απαραίτητη διευκρίνιση. Η αναστολή αυτή, πρέπει να καλύπτει και τις δανειακές υποχρεώσεις προς τους διαχειριστές χρηματοοικονομικών απαιτήσεων (funds), γιατί -όπως είναι γνωστό- πολλά δάνεια έχουν εξαγοραστεί/μεταβιβαστεί από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις εταιρείες διαχείρισης αυτών των κεφαλαίων.

Με την προσθήκη αυτής της διάταξης, θα καταστεί λυσιτελέστερη η κυβερνητική απόφαση για την στήριξη των επιχειρήσεων, που εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ή/και αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση των πωλήσεών τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση”.

LEAVE A REPLY