Thursday , 25 April 2024

“Καμπανάκι” από τον γ.γ. ΟΗΕ για πολύμηνες ελλείψεις τροφίμων και λιμούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

“Καμπανάκι” για πολύμηνες ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κρούει ο ΟΗΕ, την ίδια ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδοτήσεις ύψους 12 δισ. δολαρίων ενάντια στην επισιτιστική κρίση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία – τόνισε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε συνάντηση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη – έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών και εκτίμησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο και προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, βρίσκεται σε «εντατική επαφή» με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να βρεθεί λύση και τόνισε: “Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές απαιτήσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία”.

Ρωσία και Ουκρανία υπενθυμίζεται ότι παράγουν περί το 30% του σιταριού της υφηλίου, ενώ η Ουκρανία είχε εξαγωγές 4,5 εκατομμυρίων τόνων γεωργικών προϊόντων μηνιαίως πριν τον πόλεμο μέσω των λιμανιών της, τα οποία όμως τώρα είναι αποκομμένα από τον ρωσικό στόλο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *