Friday , 29 March 2024

“Καμπανάκι” για μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης έως το 2070

Τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε μέρη με σχεδόν “μη υποφερτές” θερμοκρασίες, κύματα καύσωνα και καταστροφικές ξηρασίες έως το 2070, σύμφωνα με νέα μελέτη, όπως μετέδωσε το BBC και η εάν δεν μειωθούν αισθητά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η μέση θερμοκρασία θα ανέβει στους 29 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα που θεωρούνται εκτός των κλιματικών ορίων μέσα στα οποία έζησαν οι άνθρωποι τα τελευταία 6.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη σήμερα οι πληθυσμοί είναι συγκεντρωμένοι σε στενά κλιματικά όρια, με τους περισσότερους ανθρώπους να διαβιούν σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 11-15 βαθμούς Κελσίου. Ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων κατοικεί σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Το βασικό σενάριο του ΟΗΕ θέλει την μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2070, αλλά o επικεφαλής της μελέτης επισήμανε μιλώντας στο BBC πως η γη θερμαίνεται ταχύτερα από τον ωκεανό και επομένως στο έδαφος η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο από 3 βαθμούς και σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική η άνοδος της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Για κάθε αύξηση ενός βαθμούς Κελσίου περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται εκτός κλιματικών ορίων, οπότε σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις συνθήκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *