Wednesday , 24 April 2024

“Καμπανάκι” για τον “Κένταυρο” όταν ανοίξουν τα σχολεία – Τι επισημαίνουν Σαρηγιάννης και Καπραβέλος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την εξάπλωση στην Ελλάδα της μετάλλαξης “Κένταυρος” του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενώ μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας εντός του Αυγούστου λόγω των τουριστικών ροών.

Στην Ελλάδα ο “Κένταυρος” αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5,  ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, γιαυτό και εκτιμάται πως δεν θα επιφέρει μεγάλη αύξηση σε αριθμό νοσηλειών και θανάτων. 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, ο κ.Σαρηγιάννης σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες “καμπές” της πανδημίας. “Το να γίνεται ένα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα νέα-επικαιροποιημένα εμβόλια πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από φαρμακοποιούς, δεν αναμένονται πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

“Με την επιστροφή από τις διακοπές πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μη συμβάλλουμε στην εξάπλωση της μόλυνσης στους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες” τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι το φετινό είναι “δυστυχώς το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας λόγω των πολλών κρουσμάτων και θανάτων”.

Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι όντως μεν περνάμε μια αποκλιμάκωση του 6ου κύματος της πανδημίας, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι “το 6ο κύμα είναι το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και 1.000 περίπου θανάτους το μήνα ενώ πέρυσι ήταν 500 – 600. Δεν έχει φτάσει η χώρα μου στο σημείο να λέμε αποκλιμάκωση της πανδημίας. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε να μιλάμε για τις παράπλευρες απώλειες του τουρισμού και της οικονομίας και να μη μας καίγεται καρφί”.

Κατά τον ίδιο, η εικόνα που αντίκρυσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία το φετινό καλοκαίρι είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *