Thursday , 25 April 2024

“Καμπανάκι” για τον χειμώνα από τις επιχειρήσεις εστίασης-Ζητούν δραστικά μέτρα στήριξης-Στη ΔΕΘ οι ελπίδες για ανάκαμψη

Οι παραλιακές τουριστικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, δηλαδή Περαία-Νέοι Επιβάτες και Ασπροβάλτα-Σταυρός είναι οι μόνες στις οποίες δούλεψε πολύ καλά ο κλάδος της εστίασης το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης. Στο δε κέντρο της πόλης, όπως επισημαίνει στο Thesseconomy.gr ο γ.γ. της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, δούλεψαν καλά τα καφέ και αρκετά καλά το φαγητό αλλά καθόλου καλά η διασκέδαση, ενώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου όλων των κατηγοριών του υπόλοιπου πολεοδομικού συγκροτήματος ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Δεδομένου, δε, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους κυρίως της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, ο κλάδος της εστίασης, όπως τονίζει ο γ.γ. της Ένωσης αναμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο στη ΔΕΘ σοβαρά μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου όσο και των καταναλωτών έναντι του κόστους ενέργειας, Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στ πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε κατά 41,7%, με το 87,2% της εν λόγω αύξησης να προκαλείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Την ίδια ώρα καταγράφεται φέτος μείωση τόσο των πελατών, όσο και των ποσοτήτων των παραγγελιών τους.

Η τρέχουσα και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται παραδοσιακά λόγω της ΔΕΘ να είναι πολύ καλές για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και ανατολικά και ευελπιστούν να καλύψουν μέρος των απωλειών τους, αλλά ο επερχόμενος χειμώνας διαφαίνεται δύσκολος και δεν θα βγει, όπως υπογραμμίζει ο κ.Επιτροπίδης, χωρίς σοβαρά μέτρα στήριξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *