Saturday , 25 May 2024

Καστοριά: Η μέλισσα της φυλής «Macedonica»… ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση του μελιού της περιοχής ως ΠΓΕ

Το γενετικό προφίλ της μέλισσας της Καστοριάς, της φυλής «Macedonica», σε σχέση με άλλους πληθυσμούς στη χώρα μελέτησαν στο πλαίσιο έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επιστήμονες από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της μελέτης ήταν να αναζητηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελιού της περιοχής και να χαρακτηρίσουν το μέλι της Καστοριάς ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Οριοθέτηση μελισσιών
Με απώτερο στόχο να χαρακτηρίσουν το μέλι της Καστοριάς ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξη και να δοθεί μια ταυτότητα στο προϊόν, οι ερευνητικοί φορείς έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη περιοχή προστασίας την οποία και θα οριοθετήσουν, καθώς διαθέτει συγκεκριμένο τοπικό ανάγλυφο. «Έχουμε θέσει ως στόχο να συνεργαστούμε με τους μελισσοκόμους της Καστοριάς που δεν είναι μετακινούμενοι, προκειμένου να τους οργανώσουμε και να τους κατευθύνουμε σχετικά. Η περιοχή που έχουμε θέσει ως στόχο είναι τα Κορέστεια (μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς), που έχουν ήπιους χειμώνες, γιατί είναι προστατευμένα και περιτριγυρίζονται από βουνά. Έτσι, η μέλισσα της περιοχής μπορεί να αντέξει τον χειμώνα μόνη της, διαθέτοντας αυτό το πλεονέκτημα στο οπλοστάσιό της, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, όμως, στην περιοχή του Γράμμου», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Γιάντσης.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής της Καστοριάς όπου μετακινεί τις κυψέλες του μίλησε στο thesseconomy.gr ο νεαρός μελισσοκόμος, απόφοιτος του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τζακόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και της διατροφής των μελισσών με κάστανα και βελανίδια, δίνει την ξεχωριστή γεύση σε ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση». Ο κ. Τζακόπουλος με ιδιαίτερη αγάπη για τη μελισσοκομεία διατηρεί στο Βέλος Καστοριάς περισσότερες από 250 κυψέλες, ενώ παράγει ετησίως περίπου δύο με τρεις τόνους μέλι. Το μέλι του κ. Τζακόπουλου έχει διακριθεί ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Διαδικασίες για την απόκτηση του σήματος ΠΓΕ
Σχετικά με τις διαδικασίες για την απόκτηση του σήματος ΠΓΕ, ο κ. Γιάντσης επεσήμανε ότι επειδή η μέλισσα Καστοριάς έχει αυτό το ξεχωριστό γενετικό προφίλ, τούς δίνει το βιολογικό στοιχείο και το δικαίωμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να χαρακτηρίσουν γεωγραφικά το προϊόν. Έτσι, στο μέλι Καστοριάς η ποιότητα μπορεί να αναδειχθεί μέσω της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής και να αναζητηθεί σε ποιον βαθμό κάποια αυτόχθονα φυτά προσδίδουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά που είναι επιθυμητά. «Μέσα από τις έρευνές μας θα προσπαθήσουμε να ταυτοποιήσουμε και τί τρώει η μέλισσα εκεί και τί ακριβώς περνάει στο τρόφιμο, ώστε να βρούμε τα φυτά τα οποία θα δώσουν αυτήν την ξεχωριστή ταυτότητα που θέλουμε και επιδιώκουμε», υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας.

Δύο οι φυλές μελισσών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την έρευνα και από τους πληθυσμούς που εξετάστηκαν στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι μόνο δύο διατηρούν ένα ξεχωριστό γενετικό προφίλ. «Εξετάσαμε ένα μεγάλο δείγμα μελισσών από τον Έβρο, την Καστοριά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες πολλές περιοχές, με σκοπό να δούμε ποιες από αυτές διατηρούν ένα ξεχωριστό γενετικό προφίλ. Από τους πληθυσμούς που εξετάσαμε, μόνο δύο φυλές είναι γενετικά διαφοροποιημένες. Η μία είναι του Έβρου και η άλλη της Καστοριάς, η «Macedonica». Η φυλή του Έβρου συναντάται σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, αλλά δεν έχει κρατήσει τη γενετική ακεραιότητά της και έχει προσμειχθεί», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Γιάντσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μέλισσα της Καστοριάς κρατάει τη γενετική διαφοροποίησή της σε σχέση με τους άλλους πληθυσμούς της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να μη χάσει το ξεχωριστό γενετικό της προφίλ, όπως και αυτή του Έβρου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *