Thursday , 28 March 2024

Κατάργηση της επιβολής ΕΦΚΑ επί των “bonus” των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους τους ζητά ο ΣΒΘΚΕ

Την κατάργηση της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών Ο Σ επί των ποσών των επιδομάτων παραγωγικότητας (bonus) που έκτακτα παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με Υπόμνημά του προς τον υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Μηταράκη. Το Υπόμνημα εστάλη, επίσης, και στη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου.

Η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών επί του ποσού επιδομάτων παραγωγικότητας (bonus) – τονίζει ο ΣΒΘΚΕ στην επιστολή του – λειτουργεί στην ουσία ως αντικίνητρο στην βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητος των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και ως περιοριστικός λόγος αναβάθμισης της δυνατότητος έμπρακτης αναγνώρισης της συνεισφοράς της εργασίας στην ανάπτυξη της οικονομίας και γι’ αυτούς τους λόγους ζητά την εξαίρεση αυτού του επιδόματος από την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του Συνδέσμου:

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, προσθέτει η διοίκηση του Συνδέσμου, επιθυμεί την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος παραγωγικότητας (bonus), στο προσωπικό του, με σκοπό είτε την επιβράβευση και την αναγνώριση της συμβολής του προσωπικού στην θετική εξέλιξη των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, είτε ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους.

Ωστόσο, η πρόθεση της ανταμοιβής των εργαζομένων εκ μέρους των επιχειρήσεων, αποδυναμώνεται στην πράξη, εξαιτίας της επιβολής υψηλών φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, που στην πράξη ενσωματώνουν μεγάλη δαπάνη έναντι μικρής τελικής απολαβής επιβράβευσης.

Δηλαδή ο χαρακτηρισμός του επιδόματος παραγωγικότητας ως τμήμα του εισοδήματος των εργαζομένων, παραβλέπει στην ουσία όλες τις πραγματικές ιδιαιτερότητες της επιβράβευσης, αλλά και τις σκοπιμότητες που ευνοούν την ενίσχυσή της, εστιάζοντας καθαρά στην ικανοποίηση της συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *