Saturday , 27 April 2024

Καταγγελία Νίκου Ανδρουλάκη: “Μέχρι τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο 1,2% για 11 χρόνια”

Του Γ. Κατσιάνη

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα) ζήτησε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση “να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων και να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ”.

“Οφείλει να απελευθερώσει τις τριετίες, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά. Οφείλει να κηρύξει επιτέλους ως υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις, που έχουν υπογράφει, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που για την Κρήτη αφορά πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

– Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.

– Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας

-Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .

-Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και

-προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

“Αναγκαία η αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της κατεύθυνσης τους “όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά για την ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας”, όπως σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ καθώς και η δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω 100.000 κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια.

“Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα”, σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε πως πρόθεση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι “να συγκρουστεί με όλα εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να παίρνουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ευκαιρία στον τόπο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *