Σημαντικές ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ, ενώ το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει οριστεί ως κέντρο αναφοράς για πιθανά κρούσματα του νέου φονικού κορονοϊού για όλη τη Μακεδονία καταγγέλλουν η ΠΟΕΔΗΝ και το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.
Όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή που τέθηκε χθες σε καραντίνα, όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, δεν φορούσαν τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ενώ επίσης οι ειδικοί θάλαμοι της παθολογικής κλινικής δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο, όπως θα έπρεπε να είχαν…
“Έχουμε επισημάνει τις παθογένειες του Υγειονομικού Συστήματος εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και την κακή κατάσταση των υποδομών και του εξοπλισμού”, τονίζει η ΠΕΟΔΗΝ σε σημερινή της ανακοίνωση και προσθέτει: “Την ώρα που στην Κίνα κτίζουν Νοσοκομεία σε 10 ημέρες εμείς δεν είμαστε ικανοί να ανοίξουμε 100 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες εξοπλισμένες με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι λίστες αναμονής ασθενών. Χθες ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Νοσοκομείο αναφοράς για ολόκληρη τη Μακεδονία. Οι δύο ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης βρίσκονται στη Παθολογική κλινική 56 κλινών, που σε κάθε εφημερία εισάγει περί τους 75 ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα.
Το ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό οδηγήθηκε σε ειδικό θάλαμο του ΤΕΠ, εξετάστηκε και μεταφέρθηκε στους ειδικούς θαλάμους της Παθολογικής κλινικής. Όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του δεν φορούσαν τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Οι ειδικοί θάλαμοι της παθολογικής κλινικής δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο, ως όφειλαν με βάση τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Η Παθολογική κλινική έχει τρεις νοσηλευτές στη βάρδια. Το προσωπικό ελάχιστο και για την περίθαλψη του ύποπτου κρούσματος.
Ευτυχώς το δείγμα ήταν αρνητικό όπως και όσα μέχρι σήμερα ελέχθησαν. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να βελτιωθούν τα μέτρα ασφάλειας. Με γρήγορες διαδικασίες να προσλάβει 2.000 επικουρικό προσωπικό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανοίξουν οι κλίνες ΜΕΘ”.
Ακολουθεί η καταγγελία-ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ:
“ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΧΕΠΑ
Το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ , καταγγέλλει στην ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο σχετικά με την έλλειψη ειδικά νοσηλευτικού προσωπικού στην προκειμένη περίπτωση.
Συγκεκριμένα:
Σχετικά με το ύποπτο κρούσμα του ασθενή με τον κορονοϊό στις 30-1-2020 καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους τα εξής :
Εφόσον το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ορίσθηκε κέντρο αναφοράς των ύποπτων κρουσμάτων όλης της κεντρικής Μακεδονίας ,
1 απαιτείται με διαδικασίες κατεπείγουσες να στελεχωθεί κυρίως από νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς.
Στις 30-1-2020 προκειμένου να ενισχυθεί η Α΄ παθολογική με το ύποπτο κρούσμα
( απαιτείται αποκλειστικά μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια σε κάθε ύποπτο κρούσμα – και χωριστά στα ΤΕΠ ) , καλύφθηκε το πρόβλημα της έλλειψης , αφήνοντας μόνο μία νοσηλεύτρια στη Νευροχειρουργική κλινική, (αυξημένης βαρύτητας κλινικής με υπομονάδα – τραχειοστομημένοι ασθενείς).
Ποιος θα είναι υπόλογος για ότι συμβεί στους ασθενείς λόγω έλλειψης νοσηλεύτριας ; Για τη νοσηλεύτρια λάστιχο ποιος έχει ευθύνες ;
2 Το προσωπικό της Α΄ παθολογικής όπως και των ΤΕΠ δεν εκπαιδεύτηκε, κατάλληλα.
Ο ασθενής ( ύποπτο κρούσμα ) κατά την προσέλευσή του στα επείγοντα ΤΕΠ του νοσοκομείου , εξετάσθηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης που υπάρχει εκεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με τροχήλατο με μια απλή χειρουργική μάσκα μόνο, στην Α΄ Παθολογική, διασχίζοντας τον κεντρικό διάδρομο του νοσοκομείου, το διασυνδετικό τούνελ όπου με το ασανσέρ έφθασε στο 2ο όροφο του άλλου κτιρίου και διασχίζοντας πάλι τον κεντρικό διάδρομο του κτιρίου αλλά και της κλινικής έφθασε στο θάλαμο με αρνητική πίεση της Α΄ Παθολογικής . Κατά πόσο είναι ασφαλή τα μέτρα που λαμβάνονται; Με ποια μέτρα προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς ;
3 Σε κάθε εφημερία η προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ ξεπερνά τα 800 άτομα. Στην Α΄ Παθολογική που διαθέτει δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και 56 κλίνες σε πληρότητα πάντα με βαρέως πάσχοντες ασθενείς, γίνονται ανά εφημερία 70-75 εισαγωγές που διασπείρονται σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου. Το λιγοστό νοσηλευτικό με τα αυξημένα βαριά καθήκοντα του, έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά και τη μεγάλη διακίνηση ασθενών απ’ όλο το νοσοκομείο. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα πολλά έτη εργασίας του προσωπικού ( πάνω από 10 έτη) σ΄ αυτά τα βαρύτατα τμήματα , την ηλικία των εργαζομένων ( άνω των 50 ετών) και τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, απαιτούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος με διαδικασίες <<express >> προκειμένου να ανταπεξέλθει το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ως κέντρο αναφοράς”.