Thursday , 16 July 2026

ΚΕΔΕ: Αντιδρούν οι δήμαρχοι για αφαίρεση εσόδων από πρόστιμα του ΚΟΚ – «Δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τους δήμους» διαμηνύουν

Να αποσυρθεί η νομοθετική ρύθμιση που αφαιρεί από τους δήμους την αρμοδιότητα είσπραξης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αντίκτυποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ‘Ψηφιακή Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας και λοιπές διατάξεις’ , θα αφαιρεθούν από τα ήδη άδεια ταμεία των δήμων πολύτιμοι πόροι που μας αποδίδονταν εδώ και δεκαετίες. Πόροι με τους οποίους χρηματοδοτούνταν απαραίτητα έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στις πόλεις μας και την προστασία ανθρώπινων ζωών από τα τροχαία ατυχήματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ
‘Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ «είναι αδιανόητο την ώρα που η εθνική οικονομία ανακάμπτει και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, να έρχονται στη Βουλή νόμοι που αφαιρούν πόρους από έναν θεσμό που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους. Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά να αποδοθούν επιτέλους στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, ώστε να μπορούν να ασκήσουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ευθύνες τους προς όφελος των πολιτών. Αλλά πάνω από όλα απαιτούμε από το κεντρικό κράτος να σεβαστεί την Αυτοδιοίκηση. Ως εδώ. Τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΚΟΚ δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τους δήμους».

Τί προβλέπει η ρύθμιση
Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει ότι τα σχετικά έσοδα μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό, σε ειδικό λογαριασμό με τίτλο «Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας». «Δεν αντιλαμβανόμαστε με ποια λογική και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε δικά μας χρήματα να μας αφαιρεθούν, για να δοθούν μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, αντί η ενίσχυση αυτή να γίνει με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού», επισημαίνει το συλλογικό όργανο των δημάρχων.

Check Also

Κύπρος: 52 χρόνια μετά – Η ανατροπή του Μακαρίου που… άνοιξε τον δρόμο στον Αττίλα – Τιμές στους πεσόντες της μαύρης επετείου

Κύπρος 15 Ιουλίου 1974 – Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026, έχουν περάσει 52 χρόνια από το …