Sunday , 25 May 2025

Κεντρική Μακεδονία: Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο – Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης

Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο του 2025 οι μνήμες από το δύσκολο καλοκαίρι του 2024 παραμένουν ακόμη νωπές. Η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από αυξημένη συχνότητα δασικών πυρκαγιών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου όμως η έγκαιρη και συντονισμένη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απομάκρυνε τις εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές. Και φέτος η επαγρύπνηση παραμένει υψηλή, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να δημιουργεί περιβάλλον αυξημένου κινδύνου απαιτώντας τη συνεχή ετοιμότητα και την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων στην πρόληψη. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα στις 18.00 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στόχος ο συντονισμός και η ετοιμότητα
Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι των οργάνων Πολιτικής Προστασίας από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ, Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη). Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.00 το πρωί στην Κοζάνη, για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία. Η συνεδρίαση του ΠΕΣΟΠΠ Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της Περιφέρειας.

Εξόρμηση καθαρισμού του Σέιχ-Σου
«Το δάσος είναι ζωή που οφείλουμε να προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Πολύ περισσότερο όταν το χαιρόμαστε και το απολαμβάνουμε με περιπάτους περπατώντας στα όμορφα μονοπάτια του. Με τις σκέψεις αυτές καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν το ‘παρών’ στην πρώτη συνάντησή μας και όλοι μαζί να ξεχυθούμε στα ενδότερα, ξεκινώντας από τα πιο πολυσύχναστα σημεία όπου καθημερινά το χαίρονται δεκάδες περιπατητές και φυσιολάτρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Σίμος Ανταβαλής.

Το… ραντεβού των εθελοντών
Πρόκειται για μια πρώτη εκστρατεία της Δ.Κ. Συκεών, η οποία έχει ως στόχο να αλλάξει σταδιακά την εικόνα στα τμήματα του δάσους που γειτνιάζουν με τον οικισμό των Συκεών και να καταστήσουν πιο ευχάριστη την προσβασιμότητα στους πολίτες μέσα στο δάσος. Η εκστρατεία καθαρισμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Απριλίου, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Καθαριότητας. Θα γίνει στο τμήμα του δάσους στην περιοχή του ρέματος Κρυονερίου, στο ύψος του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών. Η συνάντηση των εθελοντών έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 π.μ. επί της οδού Καππαδοκίας, στην είσοδο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, για να ακολουθήσει η εξόρμηση των συνεργείων στα ενδότερα του δάσους από τη διασταύρωση των οδών Καππαδοκίας – Βίτσι – Μαν. Ανδρόνικου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *