Friday , 26 April 2024

ΚΕΠΚΑ: Η διαδικτυακή διαφήμιση παραβιάζει συστηματικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Η βιομηχανία διαδικτυακής διαφήμισης βρίσκεται πίσω από την εκτεταμένη και παράνομη συλλογή καθώς και κακή χρήση προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας τους καταναλωτές ευάλωτους σε χειραγώγηση και εκμετάλλευση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα από το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών.


Η έρευνα αποκαλύπτει πως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε εφαρμογές στα τηλέφωνά μας, εκατοντάδες σκιώδεις οντότητες λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καταναλωτικών προφίλ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση αλλά μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε διακρίσεις, χειραγώγηση και εκμετάλλευση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ “η ευρεία παρακολούθηση έχει επίσης τη δυνατότητα να υποβαθμίσει, σοβαρά, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, σε μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, έδειξε πώς τα επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε δεδομένα, αποτελούν σοβαρή απειλή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η ελευθερία σκέψης και το δικαίωμα στην ισότητα και στην αποφυγή διακρίσεων”.

Όπως αναφέρει, το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών θα προσφύγει, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για παραβιάσεις του Κανονισμού περί Γενικής Προστασίας Δεδομένων εναντίον εταιρειών διαδικτυακής διαφήμισης. Το ΚΕΠΚΑ αλλά και άλλες καταναλωτικές οργανώσεις θα ενημερώσουν τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων των χωρών του, απαιτώντας να τερματιστούν οι παράνομες πρακτικές της βιομηχανίας της διαδικτυακής διαφήμισης.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβουν δράση, εναντίον των επιχειρήσεων, που παραβιάζουν τους κανόνες», δηλώνει η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *