Ξαναζωντανεύει το παραδοσιακό επάγγελμα των πετράδων, ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί τις μέρες μας. Στο πετρόχτιστο χωριό, στον Πεντάλοφο Κοζάνης, δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής θα δημιουργηθεί η σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης με στόχο διασωθεί αυτή η αρχιτεκτονική που έρχεται από το παρελθόν.
Δύο σχολές: Σε Βορρά και Νότο
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ιδρυθούν δύο σχολές, η μία στη Δυτική Μακεδονία στον Πεντάλοφο Κοζάνης και η άλλη στην Πελοπόννησο, στα Λαγκάδια Αρκαδίας. «Προχωρούμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναλάβει η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τεχνίτες, με την εμπειρία τους, να δουλέψουν μαζί για να συντάξουν τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Εμείς θα τρέξουμε για να δημιουργηθεί το πλαίσιο της σχολής και θα είμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τους πρώτους σπουδαστές, που θα μυηθούν στην πέτρα από εκείνους που διέσωσαν την πολύτιμη τέχνη. Θα διδαχθούν από την εμπειρία τους, παράλληλα με τη θεωρητική κατάρτιση που θα λάβουν. Δεν είμαστε στο παρά πέντε. Είμαστε στο και πέντε για να διασώσουμε την πολύτιμη παράδοσή μας, ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις. Θα γίνουν όλα σωστά για να δώσουμε ελπίδα ζωής στην περιφέρεια, στην πατρίδα μας. Έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτούς τους νέους μάστορες. Δημιουργούμε κίνητρα ώστε οι νέοι να μένουν στον τόπο τους, να δουλεύουν και να προάγουν την τέχνη με την επικουρία της επιστήμης και το αντίθετο», υπογράμμισε η υπουργός.
Ο στόχος
Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα των τοπικών κοινωνιών όπως ο Πεντάλοφος και να αναπτυχθεί παράλληλα και η ευρύτερη περιοχή. «Η σχολή Πέτρας για την περιοχή μας δεν αποτελεί μόνο μια αιτία για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και ένα μέσο διατήρησης της τέχνης και της παράδοσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης. Και συμπλήρωσε ότι «στόχος όλων είναι με την ίδρυση της σχολής να βελτιωθούν οι συνθήκες του γεωγραφικού χώρου της ευρύτερης περιοχής, καθώς στην περιοχή του Βοΐου συνυπάρχουν το φυσικό περιβάλλον με το οικιστικό απόθεμα και την πολιτιστική κληρονομιά».
Η συμβολή της σχολής στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Με τη δημιουργία της σχολής Πέτρας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει στην αναγέννηση ενός σημαντικού επαγγέλματος για την ιστορία και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Με την τέχνη της πέτρας αναστηλώνονται και συντηρούνται μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, σχολεία, γεφύρια, παλιά αρχοντικά, κτίρια προβιομηχανικής τεχνολογίας (μύλοι, λιοτρίβια, δεξαμενές κτλ.), ερειπωμένες ή πεπαλαιωμένες κατοικίες, αναλληματικοί τοίχοι σε εδάφη με υπό κλίση, στήριξη μονοπατιών και καλλιεργήσιμων εδαφών κ.ά. Οικοδομούνται νέα κτίρια που εντάσσονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία τους.