Thursday , 28 March 2024

Κορονοϊός: Στο… πόδι η Ευρώπη λόγω έξαρσης στην Κίνα και της υποπαραλλαγής στις ΗΠΑ – Πού βρίσκονται σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Σε συναγερμό οι χώρες της Ευρώπης λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα αλλά και της υποπαραλλαγής που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ και η οποία είναι 20% πιο μεταδοτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά ενημέρωση από την Κίνα τη στιγμή που αρκετές χώρες στην Ε.Ε. λαμβάνουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων λόγω της πανδημίας.
Την ίδια ώρα τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά από νέα στελέχη κορωνοϊού, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό που φοβόμαστε στην παρούσα φάση δεν έρχεται από την Κίνα, αλλά από άλλες χώρες στις οποίες παρατηρούνται μεταλλάξεις. Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι μπορεί όλοι να ανησυχούμε για την Κίνα, καθώς άνοιξε την οικονομία της εντός του χειμώνα, χωρίς να έχει ο πληθυσμός την ανοσία που έχουν αποκτήσει άλλοι λαοί, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος ακόμα καθυστερεί.

Η χώρα μας επιλέγει κοινή στρατηγική με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μη επιβολή –προς το παρόν– μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, σε αντίθεση με την Ιταλία και τις ΗΠΑ για την επιβολή υποχρεωτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ που παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Κίνα εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τουλάχιστον έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια νέα παραλλαγή που να είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα στην πανδημία. Στην Ελλάδα σε έξαρση είναι αυτή την εποχή η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και άλλοι εποχικοί ιοί.


Στην Κίνα
Τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της κόβιντ διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών στη χώρα.
Το προηγούμενο 24ωρο είχε δηλωθεί μόνο ένας θάνατος, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.253 νεκρούς από τα τέλη του 2019.


Στη Θεσσαλονίκη κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται σήμερα:
Στη Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού (08:30-20:30)
Στην Πυλαία, Πέτρινο Πολιτιστικό κέντρο, Πολυτεχνείου 20 (09:00-15:00)
Στην Καλαμαριά, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, (09:00-15:00)
Στη Θέρμη, Κέντρο covid δήμου Θέρμης, 1ο χιλ. Θέρμης-Τριαδίου, (13:00-19:00)
Στο Κορδελιό, ισόγειο Δημαρχείου Ευόσμου, Παύλου Μελά 24, (09:00-15:00)
Στο δήμο Παύλου Μελά, Στρατόπεδο Καρατάσιου, Λεωφόρος Στρατού 37, (09:00-15:00)
Στο Ωραιόκαστρο, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, (09:00-15:00)
Στο 8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, (09:00-15:00)
Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, Στον προαύλιο χώρο της περιφέρειας, (09:30-15:00)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *