Friday , 19 April 2024

Κορωνοϊός: Πλαίσιο- μηχανισμό για τη λήψη και εφαρμογή τοπικών μέτρων προανήγγειλε ο Ν. Χαρδαλιάς

Πλαίσιο-μηχανισμό για τη λήψη και εφαρμογή τοπικών μέτρων που θα βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες και θα ισχύει ανά Περιφερειακή Ενότητα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως εξηγηθεί, θα ενεργοποιηθεί προσεχώς, μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr, χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας από τον Covid-19, ο οποίος θα περιέχει τέσσερα επίπεδα: 1) ετοιμότητας, 2) επιτήρησης, 3) αυξημένης επιτήρησης, 4) αυξημένου κινδύνου.

Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Ο χάρτης αυτός θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες ή και συχνότερα, αν αυτό επιβάλλεται από τους ισχύοντες επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο υφυπουργός επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων, παρά την κόπωση του πληθυσμού, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κούραση, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

Όπως επισήμανε, πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Μπορεί η εικόνα της Ελλάδας να παραμένει καλύτερη από άλλες χώρες, ωστόσο «αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σήμερα ενεργά στην Ελλάδα είναι 6.234 κρούσματα. Συνολικά 10.987 ασθενείς έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον, ενώ άλλοι 2.212 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.

Από την 1η Ιουλίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, 602.972 στοχευμένα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου εντοπίστηκαν 1.557 θετικά κρούσματα.

Το ίδιο διάστημα έγιναν 386.611 έλεγχοι ανά τη χώρα, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 13.781 παραβάσεις, ποσοστό 3,6%, κι επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 6,45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις: συνολικά 4.860 ημέρες για μη τήρση της αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. και 492 ημέρες για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Για την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία, ο υφυπουργός ανέφερε πως σήμερα σε αναστολή είναι 14 σχολεία, καθώς και 114 μεμονωμένα τμήματα πανελλαδικά, κυρίως σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει ευρεία διασπορά του ιού εντός σχολικών μονάδων και πως «τα σχολεία μας είναια σφαλή». Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή τα θετικά κρούσματα αντιστοιχούν στο 0,016 του συνόλου των μαθητών και στο 0,033 του συνόλου των εκπαιδευτικών της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *