Friday , 29 March 2024

Κορωνοϊός: Τι “βλέπουν” οι επιδημιολόγοι για το άνοιγμα των σχολείων

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρας μας το τελευταίο διάστημα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση με τα δεδομένα του Μαΐου και όχι βάση μια «κανονικότητα», που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι και να παρακολουθούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη εναλλακτική είναι να αρχίσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όπως είπε η υπουργός: «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς». Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στα Παραπολιτικά FM επεσήμανε ότι “δεν νομίζω να καταφέρουμε να αραιώσουμε τα παιδιά” και πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο αν συνεχιστούν τα κρούσματα.

“Αν συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα θα προσπαθούσα να μην ανοίξω τα σχολεία. Θα φρόντιζα να βρω κονδύλια για να δώσω σε κάθε παιδί ένα tablet και θα έβρισκα τρόπο με τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν όλοι διαδίκτυο αν είναι δυνατόν δωρεάν. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αραιώσουμε τα παιδιά. Φαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν τον ιό λίγο λιγότερο ενώ τα μεγαλύτερα μεταδίδουν όσο και οι ενήλικες. Μάσκες στα μεγάλα παιδιά; Είναι δύσκολο αλλά δεν βλέπω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά” σημείωσε η κ. Λινού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *