Friday , 29 March 2024

Κορωνοϊός: 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες στράφηκαν στην τηλεργασία

Σ.Ξανθοπούλου

Αλλαγές στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, με την τηλεργασία των εργαζομένων να είναι μία από τις πιο άμεσες. Ήδη, σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα απαντούν ότι έχουν κάνει στροφή στην τηλεργασία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στην ερώτηση τι μέτρα προστασίας έχουν λάβει για τους εργαζόμενους έναντι του Covid-19, το 79,17% των ερωτηθέντων απαντά ότι εφάρμοσε το μοντέλο του home office. Επίσης, το 75,83% δηλώνει ότι μείωσε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, το 61,67% ότι προμηθεύτηκε φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και το 53,33% ότι προσάρμοσε στις νέες ανάγκες τις ροές εργασίας.

Το 52,50% απαντά ότι ακύρωσε τη συμμετοχή σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις και διοργανώσεις, το 48,33% ότι χρησιμοποίησε ένα εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας και το 38,33% ότι εφάρμοσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος στην εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά το πώς ο Covid-19 επηρέασε τις λειτουργίες των εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα, το 77,50% δηλώνει ότι υπήρξαν γενικότερα ζητήματα με την καθημερινή λειτουργία, ενώ το 52,50% ανέφερε το marketing και τις πωλήσεις. Επίσης, το 31,67% απαντά ότι υπήρξαν θέματα στις μεταφορές και τα logistics, το 25% στην παραγωγή, ενώ άλλους λόγους επικαλέστηκε το 5,83% των συμμετεχόντων στην έρευνα. 

Στο δημόσιο τομέα περίπου το 30% των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία παρά την χαλάρωση των μέτρων, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος .

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες ενθαρρύνεται η τηλεργασία και πρόσθεσε πως  εκτός από το ζήτημα του συγχρωτισμού, είναι μια εμπειρία θετική και πολλοί υπάλληλοι εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι.

Στο ερώτημα εάν η τηλεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Η τηλεργασία έχει ως  προϋπόθεση να υπάρχει ο άνθρωπος. Κανείς να μην αμφιβάλει για την εργασία του», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι είναι εκτός σχεδίου της κυβέρνησης οποιαδήποτε μείωση μισθού στο δημόσιο τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *