Saturday , 27 April 2024

“Κράκεν”: Ανησυχία με τα 6 κρούσματα της μετάλλαξης και στην Ελλάδα – Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο επικίνδυνη εκτιμά ο ΠΟΥ

H νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5., γνωστή και ως «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ). Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 ανιχνεύθηκαν κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).». Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή «Κράκεν» εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν έξι κρούσματα στην Αττική: τα τέσσερα στο Βόρειο και τα δύο στον Δυτικό Τομέα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η νέα υποπαραλλαγή έχουν προκαλέσει συναγερμό για το τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που και ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση. Εκτός από την Ελλάδα, η «Κράκεν» έχει εντοπιστεί σε Δανία, Γαλλία, Αυστρία, στις Κάτω Χώρες, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στην Ισλανδία, στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Ο ΕΟΔΔΥ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία (2-8 Ιανουαρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), η XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).
Σχετικά με τα περαστικά λοίμωξη COVID-19, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *