Φουντώνουν οι ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιτίας της πανώλης των αιγοπροβάτων που έχει εμφανισθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Οι τιμές ήδη παίρνουν την… ανηφόρα. Πριν από λίγες εβδομάδες περίπου οι τιμές στα κρέατα ήταν χαμηλότερες κατά 5% – 7%. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι τιμές στα κρέατα θα έχουν ανέβει κατά 15% – 20% σε σχέση με τις σημερινές.
Με το… κιάλι αρνάκι και κατσίκι στην αγορά
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τον Δεκαπενταύγουστο οι αυξήσεις ήταν αξιοπρόσεκτες, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου κρέατος, που έχει μεγάλη κατανάλωση στην επαρχία κυρίως, επειδή γίνονται πολλά πανηγύρια. Οι ελλείψεις σε αιγοπρόβειο κρέας, μετά την ανυπαρξία σχεδόν της εγχώριας παραγωγής, η οποία ουσιαστικά εκμηδενίστηκε λόγω της επιδημίας, καλύφθηκαν με εισαγωγές, ωστόσο στη διαδικασία αυτή οι κερδοσκόποι βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές.
«Πρωταγωνιστές» χοιρινό και κοτόπουλο
Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, υπάρχει έλλειψη σε αιγοπρόβειο κρέας, γι’ αυτό και έχει αυξηθεί η κατανάλωση χοιρινού κατά πρώτο λόγο και μετά του κοτόπουλου και του μοσχαρίσιου. Η βασική παρενέργεια όμως της μείωσης του αριθμού των ντόπιων αμνοεριφίων αφορά και τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως φέτα, βούτυρο και γιαούρτι, αφού η πρώτη ύλη για την παραγωγή τους δεν θα υπάρχει. Έτσι, οι τιμές στα προϊόντα αυτά αναμένεται να… εκτιναχθούν στα ύψη, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες εισαγωγής γάλακτος από γειτονικές χώρες για να αποφευχθεί η ανατίμηση των προϊόντων.
Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης, «μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας είναι διαθέσιμο στα κρεοπωλεία, ενώ ο φόβος που έχει προκληθεί από την πανώλη έχει μειώσει τη ζήτηση για το συγκεκριμένο κρέας. Παρά τους φόβους για αυξήσεις στις τιμές άλλων ειδών κρέατος, μέχρι στιγμής οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν σταθερές» σημείωσε ο κ. Μπαλαμπανίδης.