Saturday , 20 April 2024

ΚΥΑ: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε κέντρα διασκέδασης και club

Δημοσιεύτηκε σήμερα η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα club) αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με χωρητικότητα 85% και μόνο με καθήμενους.

Οι θεατές εισέρχονται στους εν λόγω χώρους κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: 
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. 

Επίσης, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να εισέρχονται σε αμιγείς χώρους διασκέδασης, ώστε να αποδείξουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ανήκει στους ίδιους.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα, ενώ οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές οφείλουν να παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και να μην αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.  

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr.

Εδώ θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής:

  • 75% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους
  • 70% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους
  • 65% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα προβλέπονται τα εξής:

  • 80% πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (τα ανοικτά) και 8.000 (τα κλειστά).
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).
  • Λειτουργία γηπέδων με μεικτό τρόπο δεν επιτρέπεται.

Εστίαση

Στους κλειστούς χώρους της εστίασης θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες. Είτε είναι κλειστοί είτε ανοιχτοί, σε όλους τους χώρους των καταστημάτων της εστίασης θα επιτρέπονται μόνο καθιστοί πελάτες.

Υποχρεωτική είναι χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων. Οι ανοικτοί χώροι εστίασης όπως καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της γ.γ. Εμπορίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *