Συνεχίζεται ο … χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες. Το τελευταίο τριήμερο έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τον σεισμό των 4,9 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στις 04.46 τα ξημερώματα με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 08.11 π.μ. σημειώθηκε άλλη μια δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05.03, στις 04.48 και στις 03.19 τα ξημερώματα με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».
Θετικό που μετατοπίζεται η ενέργεια προς την Αμοργό
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια. Μιλώντας για την ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει το μεγάλο σεισμό του 1956. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι «δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργειά του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους».
Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα
Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό «Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά, αντίθετα, εντείνει τους ρυθμούς της» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης για το σεισμικό μπαράζ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Συστάσεις και απαγορεύσεις
Στη Σαντορίνη αποφασίστηκε η απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να αδειάσουν τις πισίνες, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης. Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).